Mina arma armar!

Idag fick de veta att de lever. Eller igår egentligen. Sollan körde hårt med oss på vattenjympan. Det kändes inte igår, men idag känns det desto mer! Vi låg väldigt mycket och klamrade oss fast i räcket i bassängen för att kunna göra olika rörelser med benen och det tog visst!

Dagen idag har annars bjudit föreläsningm ed Bjarne och med en KBT-psykolog. Däremellan var det massage och sjukgymnastik. Båda jobbade på två av mina triggerpunkter, en i nacken och en snett ovanför skulderbladet. Nacken var i alla fall rätt idag och hade inte hoppat snett igen så det var ju bra. Fick med mig ett gummiband av sjukgymnasten att träna med.

Husmanskost-dieten

Nu har jag gått snart en vecka på denna, för mig nya, diet bestående av endast husmanskost. Jag tror jag har ätait mer kokt potatis den gångna veckan än vad jag har gjort på hela det senaste året, typ. Det är ju kokt potatis till allt. Tröttnar de inte på det? Alltså de som äter varje dag? Jag menar: pasta och ris! Bulgur, risotto, couscous eller quinoa... Eller för guds skull stek potatisen!

Vi har ätit två måltider om dagen:
SÖNDAG
fläskkött med potatis och brunsås
MÅNDAG
jästa pannkakor med creme fraiche och lök, rom ovanpå
kålpudding, sås och potatis
TISDAG
korv med blomkålsstuvning och potatis
porcherad fisk i sås med potatis
ONSDAG
kycklingquiche
biff lindström med sås och potatis
TORSDAG
gulaschsoppa
fläsk med löksås och potatis
FREDAG
pytt i panna med stekt ägg
Fisk i vinsås och potatis
LÖRDAG
utflyktsmat: kall biff med potatissallad
carnegistek med brysselkål, sås och potatis
SÖNDAG
pytt i panna
och strax bär det av till middagen : fläsknoisett med gissa vad. SÅS och POTATIS!

Jag vet vad jag inte kommer äta när jag kommer hem... Undrar bara vad de ska hitta på hela nästa vecka? Vad förutom möjligen ärtsoppa och köttbullar har vi inte fått denna veckan?
Godast hitills pannkakorna, korven me blomkålssås, fläsket och pytten. Egentligen var det någon fisklåda med pepparrotssmak idag till lunch, men till min lycka fanns även pytt i panna!
Genomgående för denna meny är också att den har varit lätttuggad...
 
Men, trots allt. Vilket lyx att få sätta sig till dukat bord två gånger om dagen utan att lyfta ett finger varken för att laga maten eller plocka undan disken.

Bilder från idag

Vi var på Tomarps Kunngsgård och tittade på konst. Som vanligt var vi dock ett gäng hungriga tjejer, så gladast blev ni när vi äntligen fick vår medhavda lunch serverad.
 
Vinter på Skäralid.

Utflykt

Idag har vi varit på utflykt med gänget under ledning av allas vår Bjarne. Bjarne är läkaren som leder Migränskolan och han är minst sagt ett riktigt original. Vi började med att åka ut och titta på hans gård, sen åkte vi vidare till Skäralid och gick en liten runda nere i ravinen. Där härskade vintern fortfarande, men det var jättefint. Därefter vidare till Tomarps kungsgård där vi såg på konst och åt medhavd lunch. Sen hem till Bjarne på kaffe/te, på den gården där han bor. Vilket hem! Vilken häftig  man och vad mycket han har upplevt!!!
 
Ska försöka lägga upp lite bilder senare ikväll. Nu ska jag skynda ut till middagen. Servering 17:30 och det gäller att komma före rullstolarna i kön!

Träningsutbränd?

Igår eftermiddag fick jag gå och lägga mig för att vila eftersom jag hade huvudvärk. Inte migrän, utan huvudvärk. Vi skojade i gruppen och sa att vi börjar bli träningsutbrända. Från att inte har gjort något alls /vissa av de andra) till att bara ha gjort lite (jag) så har vi nu plötsligt tränat flera gånger om dagen vissa dagar!
 
Sedan jag kom hit har jag:
- varit nere på gymmet två gånger,
- haft sittjympa två gånger,
- vattenjympa en gång (eller egentligen två eftersom vi deltog lite i ett pass vi inte skulle gjort egentligen) och
- gått på sju promenader.
 
Och detta på fem dagar! Bara igår, när jag alltså hade ont i huvudet så blev det sittjympa och två promenader. Fast då hoppade jag vattenjympan. Det skulle alltså egentligen varit en aktivitet till i listan!
Dessutom har vi ju varit på behandlingar också. Två massage och två hos sjukgymnasten - och det blir man också trött och påverkad i musklerna av.
 
Vi var två av fem som hoppade vattenjympan i går eftermiddag. Det måste väl vara bra statistik på Migränskolan?

Vårsnö

Snön ligger vit på marken som i ett annat jullandskap. Men det är mars! Så det får väl vara vårsnö istället för julsnö. Idag har solen tittat fram i alla fall. Senare i förmiddag tänkte jag och några av de andra tjejerna gå ner till havet en sväng. Inget badande dock!

Motion x 3

Idag var det full fart med motionspass av olika slag. De har varit ganska jämt spridda över dagen. Med start kl 8:15 imorse körde vi sittjympa. Det har jag alltid tänkt på som pensionärsmotion, men faktiskt vilken bra träningsform! Och såg man på vår ledare, en kvinna i 75-årsåldern vad hon klarade att hålla sina ben rakt ut och vilka raska rörelser hon kunde så kändes det lite jobbigt att inte orka lika bra själv... Det ska tydligen gärna vara lite lugnare träningsformer för oss med huvudvärk och migrän och inte så hoppigt och flängigt. Så detta är ju ett bra alternativ. Det är kul att få prova på sånt man aldrig skulle hitta på själv.
 
På eftermiddagen, efter föreläsning och sångstund med Bjarne, så var det dags för nästa pass. Vattenjympa. Det var faktiskt riktigt kul tyckte jag. Nu är vi så liten grupp också, vi var bara fyra personer i poolen så det var gott om plats och utrymme för att göra fel och så. Men kul, det var tunga ben när vi gick upp ur poolen, det kändes att man jobbat.
 
Nu efter middagen var vi några som gick en sväng nedåt byn och till Ica Nära för att handla lite. Det kändes som att kassörskan tittade på oss, som om hon tänkte vad är det här för främlingar. Kanske inte så ofta det tittar in okända personer så här en snöig marskväll.
 
Det är helt vitt ute. Har snöat hela dagen och ligger nog en två-tre centimeter. Fint, men det känns som fel timing!
 
Nöjd med dagens motion. Med två pass och en promenad blev det varken riktigt tid eller läge för att gå ner på gymmet idag. Men jag var där igår i alla fall, så det kan jag säga till sjukgymnasten imorgon!

Vi börjar komma igång

Igår tänkte jag hela dagen att jag skulle skriva några rader, men när dagen väl var slut så hade jag ingen ork kvar för det. Jag kan absolut inte säga att det var intensivt igår, men det hände mycket.
 
Vi börjar vänja oss vid stället här. Jag hittar runt till de olika plasterna nu, men några i gruppen utan lokalsinne kommer nog att virra runt några dagar till. Vi börjar bli en grupp som pratar om stort och smått. Mycket huvudvärk. Såklart. Men det är skönt att kunna prata med andra som på riktigt förstår nyanserna och de där små detaljerna som att vara förvirrad över var smärtan kommer ifrån, hur mycket den påverkar en och vad man inte riktigt orkar.
 
Igår inleddes vistelsen här på riktigt med att vi pratade mål och förväntningar med Bjarne. Man kan väl någonstans sammanfatta att våra målsättningar är att minska huvudvärk mellan migrän, äta mindre medicin, utöka det sociala livet, hitta aktivering och träning som passar oss och få kontroll över vårt kontrollbehov. Lättare skrivet än gjort, men mycket kan vinnas om man kommer i balans med bara några.
 
Eftermiddagen sedan fick vi ägna oss åt behandlingar. Jag fick först massage efter lunch. Mycket skönt. Idag kan jag dock härleda en viss huvudvärk från en punkt i nacken där massören hittade en knuta som hon löste upp. Men mera massage! Efteråt var jag helt trött och liksom slut i musklerna. Lite senare på eftermiddagen var det dags för möte med sjukgymnasten. I sin genomgång hittade hon triggerpunkter i nacken, särskillt en vid andra kotan där jag var stel och inte kunde vrida huvudvet lika långt till höger som till vänster (eller tvärtom?). Det skulle hon jobba vidare med nästa gång vi ses, vad nu det innebär! Jag fick också lite övningar i gymmet visade så dit får jag kanske ta och gå senare idag.
 
Igår hann vi också med en gemensam promenad ner mot havet och på kvällen efter middagen gick vi ner till badet och satte oss en stund i bubbelpoolen. Sen smygtestade vi lite vattenjympa också, vilket var jobbigt. Dels eftersom vi råkade stå i en akvarieliknande tank där alla andra deltagare såg rakt in vad vi gjorde och dels eftersom vi hade satt på bubblor i den (innan vi blev indragna i passet) som gjorde vattnet strömt... Efter en stund gav vi upp och gick och duschade innan rusningen. Imorgon ska vi ha egen vattenjympa, som nog blir mindre intensiv och nere i den vanliga bassängen!

Packångest

Att packa för två veckor är verkligen inte lätt. Jag har nog aldrig varit bortrest så länge. Borsett från till stugan, men det är ju ändå hemma på något vis för där finns redan en massa av mina grejer och jag vet vad jag behöver ha med mig. Nu däremot ska jag bort bort i två veckor. Mitt i våren när det ena studen är jättevarm i solen om man sitter inne och i nästa isande kallt i vinden. Ska man packa det minsta möjliga man behöver, eller ska man också ta med lite saker som kommer göra att man känner sig lite mer hemma? Inte lätt det här... Behöver jag kläder att känna mig fin i eller kommer alla ändå gå runt i mysbyxor och träningskläder? Varmt eller kallt? Hur många ombyten behöver man för två veckor?
Och hur mycket tid kommer jag ha för mig själv att slå ihjäl, ska jag ta med saker som jag kan roa mig med? Lite blir det allt.
 
Det svåra är att få balans!

"Dem va bra"

Nu hände det igen, jag tycker det har varit överallt de senaste veckorna. Jag talar om exempel på dåliga svenska grammatikkunskaper. Det är direkt pinsamt att folk, och särskillt unga mäniskor, inte har lärt sig skillnaden på när man ska använda de och när det ska vara dem! Man kan tycka att det borde vara en kunskap man har med sig efter nio år i grundskolan och tre år på gymnasiet! Om man nu inte har lärt sig någon särskilld regel för det, så borde man väl åtminstone höra om det låter rätt eller fel?
 
Vi fick inte mycket grammatikundervisning på högstadiet det ska erkännas. Men vår lärare lyckades i alla fall lära mig att skilja på de och dem. En regel fick jag med mig till och med, om jag nu skulle tveka. Om man istället för att i meningen säga de eller dem testar att prata i du-form så ska det vara de när man använder du och dem när man kan säga dig. Lätt som en plätt. Om man nu inte hör skillnaden alltså. Vilket man borde göra.

Blommigt

Min lägenhet har känts lite extra lyxig den senaste veckan. Det tycker jag alltid den gör när man har färska snittblommor hemma. Och jag har turen att ha fått först en bukett och sedan en till just när den första höll på att ta slut :)
 
Den här fina tulpanbuketten fick jag av en kompis efter min ex-jobbspresentation förre veckan. Två favoriter i ett, rosa och tulpaner :)
 
Igår fick jag den här underbara buketten med rosor från min älskling. Så fina! Jag blir ju bortskämd... Härligt också att kunna ställa upp dem för fotografering i dagens härliga vårsol!

Måndagsöndag

Är hemma igen efter en härlig helg med familjen uppe i stugan. Så nu känns det som söndag, för vi brukar oftast komma hem på söndagar. Skönt i alla fall att åka bort och koppla av lite nu efter allt med ex-jobbet. Ingen dator tillåten :) Och älsklingen skulle ju jobba hela helgen, så jag passade på att få lite familjetid. Helgen kan man väl säga ha gått i sportens tecken. På tv alltså. Jäklar vad många mil vi har sett. Mest imponerad är jag över att hela familjen lyckades komma upp och samla sig till Vasaloppsstarten klockan åtta på söndagen. Är inte ofta vi äter frukost tillsammans. Mysigt!

Trots snö ute, som erbjöd lite pulkaåkning i backen (med slutdestination rakt in i vedstapeln - mindre bra) och möjlighet att gå ut på isen, så kändes det att det var vår i luften! Härligt, mera sånt vill vi ha!

RSS 2.0