Bullbak



Jag har ägnat de två senaste dagarna åt att baka bullar. Totalt har jag gjort fyra satser småfranska, 64 bullar. En dubbelsats i går och en idag. På tisdag blir det studentfest här hemma då lillebror går ut gymnasiet och då ska det bland annat kalasas på bullar :)


Boktips

Måste bara tipsa om en bra bok jag läst nyligen. Jag håller så sakteliga på att ta mig igenom en rad gamla klassiker och den här boken gavs ut första gången 1847; Jane Eyre av Charlotte Brontë. 
 
Lite kortfattat utan att avslöja allt för mycket så handlar den om den föräldrarlösa flickan Jane Eyre som växt upp hos sin döde morbrors fru i 1800-talets England. Mostern ger henen ingen kärlek och låter henen bara bo hos sig eftersom det var ett löfte till maken på hans dödsbädd. Jane vantrivs och skickas vid tio års ålder iväg till uppfostringsanstalten Lowod där hennes utveckling från en undertryckt flicka mot en självständig kvinna börjar.  Stilen på boken påminner lite om Jane Austins böcker, men till skillnad från huvudpersonerna i dem -som ofta är fina överklassdamer i samspel med varandra- så är Jane Eyre hela tiden flickan med lägre ställning än de hon möter, vilket inte är något hon låter sig tryckas ner av.

Läs den, den var riktigt bra!

Yoga

Jag kom iväg till slut, och mamma följde med mig! Jag har planerat länge att gå på yoga, faktiskt ända sedan i höstas. Inte så att jag funderat på att gå varje gång det har varit ett pass på Friskis, men lite då och då har jag tänkt att "nu måste jag gå". För jag tror att det skulle vara himla nyttigt för mig och mina stela muskler att få yoga lite regelbundet. Jag märkte i går hur det stramade i musklerna lite här och var, hur ovig jag var i vissa positioner och hur svårt det var att slapna av. I en övning till exempel var jag så koncentrerad på att slapna av i armen (som låg i en konstig ställning så att de nästan gjorde ont) att jag knappt märkte att jag låg spänd som en stålfjäder i resten av kroppen...

Nu är äntligen första steget taget och jag hoppas hoppas att jag (vi) kommer klara av att fortsätta gå dit under sommaren! Träningsvärken idag vittnar om att vi skulle behöva det båda två...


Sommarfeeling

Vilket fint väder vi haft den här veckan. Varmt och mycket sol! Jag har försökt vara ute mycket och inte bara sitta inne vid datorn hela dagarna. Det går förresten inte för det blir så himla varmt på mitt rum att proteinerna i kroppen koagulerar, ja nästan i alla fall :) Uppåt en 30 grader kan här bli... Så jag har suttit ute och läst, rensat ogräs i trädgården och varit på promenader. I går åkte vi hela familjen ut till Bokskogen efter middagen. Där var jättehärligt. Lungt och stilla, grönt och skönt! Inte mycket folk alls faktiskt, vi mötte bara några motionärer.

Det känns som att det vore sommar och helg hela tiden, eller något. Vädret är super och jag är ledig, lillebror har knappt några lektioner i skolan, pappa har inget att göra på jobbet och mamma är ju alltid ledig om eftermiddagarna. Så det känns lite konstigt att alla är hemma hela tiden... Som semester, fast inte i stugan...

Nu blir det snart middag, sen ska jag på Yoga och ikväll blir det Planet Earth på tv. Pingvinerna var så gulliga förra veckan :)

Mustasch

Nu har jag röstat i Mustachkampen och stöttat prostatacancerforskningen med fem kronor! Rösta du med! :)
www.aftonbladet.se

Jag röstade på Roger Nordin från Rix MorgonZoo, vem röstar du på?

Födelsedag

Det finns födelsedagar man minns mer än andra. Jag har haft väldigt många bra födelsedagar vad jag kan minnas, men det är ofta inte de som etsar sig fast i minnet. En riktigt dålig, förmodligen den sämsta hittills, var när jag gick i lågstadiet.

   Jag minns inte om jag skulle fylla åtta eller nio, men jag hade i alla fall längtat efter födelsedagen och sett fram emot att det var en skoldag så jag fick gå till skolan. För i skolan väntade en prydnadstårta som man fick ha på sin plats under dagen och dessutom annan uppmärksamhet som hör till när man fyller år. Jag hade också till den här födelsedagen tjatat hemma om att jag skulle få tårta till frukost, eftersom det alltid förekom i filmer och böcker. Det ville jag också ha, och till sist gav mamma och pappa med sig! Fast jag skulle inte få den på sängen och mamma ville att jag åt lite vanlig frukost först.

    På födelsedagens morgon vaknade jag med migrän av värsta sort. Jag mådde illa och ville absolut inte ha något att äta ? allra minst tårta. Jag fick mina presenter i sängen och mamma hade också med sig den vanliga frukosten upp. Som jag knappt rörde. Jag minns inte riktigt sen, men jag antar att jag släpade mig ner för att försöka äta lite tårta. En tårta som pappa stått och gjort på morgonen eftersom jag inte tyckte om vanlig gräddtårta utan ville ha en med maräng (och de mjuknar om man lägger ihop tårtan för lång i förväg). Jag åt inte mycket tårta alls och sen kom ju den stora frågan om jag skulle gå i skolan eller inte. Mamma som var mycket förnuftigare tyckte såklart att jag skulle stanna hemma. Och det hade jag gått med på en vanlig dag också, men nu var det ju min födelsedag! Till sist gav sig mamma och det bestämdes att pappa skulle köra mig till skolan. Jag låg i sängen in i det längsta innan det var dags att åka, för egentligen orkade jag ju inte stå upprätt i en minut ens. Jag minns att jag hade gula tights och en gulmönstrad tunika på mig för det var en ganska varm och solig dag.

    När jag kom fram till skolan orkade jag inte annat än att sjunka ner på en bänt på skolgården. Jag minns inte riktigt sen om jag självmant gick in på fritids och erkände att jag mådde dåligt, eller om någon i personalen hittade mig på bänken. Kanske övertalade någon kompis mig att gå in. Jag hamnade i alla fall i fritids kök och fröknarna ringde till mamma - redan innan skolan ens hunnit börja. Under tiden jag satt och väntade så frågade en av fröknarna vad jag hade ätit till frukost (för som vanligt när jag hade huvudvärk så trodde alla att det berodde på att jag ätit eller druckit dåligt, vilket kanske var fallet ibland men inte när jag hade migrän). Jag svarade som det var, att jag hade ätit mest tårta. "Tårta?!" sa fröken väldigt skeptiskt och sedan förmodligen något ytterligare om att det inte var en bra frukost. Det minns jag inte, vad jag dock minns var att ingen av fröknarna där i köket gjorde kopplingen att jag kanske ätit tårta av en anledning, de kom inte på att det var min födelsedag. Det tror jag mamma upplyste dem om när hon kom till skolan för att hämta mig (i en taxi eftersom hon inte hade bil) och förmodligen förklarade varför hon skickat sin (envisa?) dotter till skolan fastän hon mådde så dåligt att hon inte orkade stå upp?

    Jag antar att jag tillbringade resten av dagen i ett mörkt, tyst rum sovandes och att jag kanske blev bättre på kvällen och att vi då åt upp den sörjiga marängtårtan?

 

En annan födelsedag som jag minns var när jag fyllde 12 och gick i femman. Då stukade (eller vrickade?) jag armen dagen före då jag föll på cykeln. Fick sitta på akuten hela kvällen för att få den röntgad. På födelsedagen skulle vi i klassen ordna en danskväll (med linedans) för våra föräldrar. Det blev ingen dålig dag, vi hade ingen vanlig skoldag utan ägnade dagen åt att förbereda inför dansen (jag och en kompis satt i en annan klasskompis kök och gjorde en massa salladsdressing som vi skulle bjuda på) och danskvällen blev en riktig succé. Men det krånglade ju till det lite i dansen att jag inte kunde röra på vänster arm?


Den här födelsedagen är hittills väldigt bra :) Ingen migrän och inget stukat eller vrickat!


Sommarjobb!

Så var äntligen sommarjobbet avklarat då. Det blev klanske inte riktigt som jag tänkt, men jag fick i alla fall igenom att jag ville vara i stugan lite. Så nu ska jag jobba vecka 27 samt 32-33. Jag hade ju såklart hoppas på några veckor i juni också, men så blev det inte. Tre veckor är väl i alla fall bättre än inga veckor antar jag.

Hade en superhärlig helg som inkluderade en liten pick-nick i Lund tillsammans med kusinen där :) Varmt och skönt (förutom skoskaven då) och gott med glass!
Idag har det varit lite regnigare men jag har ändå haft en bra dag. Träffa en annan kusin som jag inte träffar så ofta och fikade. Födelsedagsfika :) Mycket gott och trevligt! Och en present, men den öppar jag inte förrän imorgon såklart :)

Bara några timmar kvar nu!

Jylland

Trots att jag har bott i Malmö i hela mitt liv och alltså granne med Danmark, så hade jag aldrig sett mer än centrala Köpenhamn, Dragør och Kastrup (jo okej då jag åkte buss en gång till Rødby). Men nu i helgen var vi på minisemester genom Danmark där målet var Jylland. Eftersom vi bilade så innebar det att vi fick se Sjælland och Fyn också och åka över en massa broar!
Landet såg ut ungefär som jag tänkt mig. Det var en massa jordbruk. Sjælland och Fyn var lite mera tätbefolkade och det fanns mer tråkiga hus i form av stormarknader, lagerlokaler och liknande längs med motorvägen. Desto längre upp på Jylland man kom desto större blev åkermarken och desto färre fula hus.
Är det något man kan säga om Jylland så var det att förutom en massa åkrar - och i synnerhet mycket rapsfält - så fanns det gott om vindkraftverk. Det kunde stå 35 stycken på samma område!

Höjdpunkten på Jylland var när vi åkte upp till Skagen, eller egentligen Grenen som det heter allra längst ut på spetsen. Där fanns det hav nära nog 360° runt en och den biten som inte var hav var öppen sandstrand. Entusiaster och konstnärer brukar tala om ljuset i Skagen och det var faktiskt speciellt, trots att det var lite molnigt så var det jätteljust och man fick kisa lite hela tiden. Jättefint! Om jag kommer ihåg det ska jag lägga upp en bild när jag laddat över dem från kameran till datorn.
Vi var också och besteg Danmarks typ högsta "berg", snarare kulle, Himmelsberjet. Det är nämligen bara 150 meter över havet! Lite utsikt var det i alla fall, men mest en enda stor turistfälla! Med 4 souvernirkiosker och lika många glasskiosker på ett område stort som två fotbollsplaner eller något.

En fin helg med god mat (speciellet frukost och middag) och ett miljöombyte där vi fick se Danmark. Enda nackdelen var väl att det blev många timmar i bilen och säkert 100 mil åkta.
Är stolt över att jag hängde med på den mesta danskan, iall afall den som tilltalades mig eller familjen (inte radion!) :) Och folk säger att jylländska är svårt att förstå, eller så var det bara för att jag mest lyssnade på resturang och hotellpersonal... Men en sak hängde jag inte med på, och det var när jag skulle köpa vykort och frimärken. Hängde inte alls med på priset, alldelles för mycket siffror!

RSS 2.0