Tankar om snön

Tycker det är lite tråkigt att alla klagar på vintern hela tiden. "Åh, nej inte mera snö!" och liknande hörs från både höger och vänster. Jag gillar snö, och särskillt vinterdagar som den här då det är alldeles vitt och solen skiner. Dessa dagar är ju underbara. Jag vill bara ut och skida eller något, svårt här dock saknar mina skidor....

Andra år klagar folk på att det aldrig är någon riktig vinter i Skåne, att det bara är grått och regningt samt plusgrader hela tiden. Nu när vi då äntligen har en riktig vinter med kyla och snö, måste ni klaga då också?

Jag längtar också till våren, det är inte det. Men jag har inget emot att ha riktig vinter fram tills våren kommer. Det är ju ändå inte nu vi vill ha blommor, 15 grader och utesittarväder. Och alternativet till snön är grått trist regnande. Hellre snö!

Sökmotorer... suck

Jag gjorde just en helt underbar sökning på Skåetrafikens hemsida. För att se hur förbindelserna Lund C-Helsingborg C ser ut på en lördagkväll. Fick en helt underbar träff.

-Stadsbuss till Lund LTH
-Regionbuss till Malmö
-Stadsbuss till Malmö C
-Tåg till Helsingör
-Färja till Helsingborg

Resans längd? Tre och en halv timme.

Kan de inte sortera ut de orimliga resvägarna?


Yes!

Jag klarade den!

Den var fruktansvärt svår och när jag först läste igenom den på morgonen kände jag mest för att kasta in handduken. Men så började jag lösa och skissa på uppgifterna. Tänkte lite på var och en och gick sedan tillbaka till dem en och en och tänkte en gång till. Och vid tio-elvatiden på förmiddagen började det lossna på flera uppgifter. Jag insåg hur de kanske skulle kunna lösas. Men jag löste ju långt ifrån alla och några var riktigt, riktigt svåra. En fråga blev jag särskillt sur på. Då gällde det att beskriva med mekanismer hur amidbindnigen i en viss plast uppkommit. Detta är svårt, vilket också sas på föreläsningen: "Detta är svårt och friviligt att skriva av". Hm, då tänker man sig inte att det ska dyka upp på tentan... Elakt.

Lite poäng här och lite poäng där måste jag ha tjänat för på fredagskvällen när tentorna var rättade så visade det sig att jag var godkänd! =)

Jag är så stolt över mig själv att jag klarade det! Att jag fixade att vrålplugga i tolv dagar och smälla in en massa utantillkunskap in i det sista. Att jag fixade tentan trots att det inte kom frågor på det jag pluggat mest på.
Och lättnad. Otrolig lättnad! Nu njuter jag av tre 100% lediga dagar. Det hade jag senast i augusti. De senaste kursbytena har varit mitt i veckan, vilket bara gett en kväll ledigt mellan tentan och nästa upprop. Men nu föll det över en helg, långhelg till och med. Så himla skönt.

Imorgon smäller det

Det är då det gäller. Fredag. Kemitentan.

Det är helt klart en av de tenor som jag har haft värst ångest inför. Kanske inte mest, men värst. Eftersom kemin för en vecka sedan kändes svårgreppbar och att det är så himla mycket att lära in utantill. Det gäller att lära sig reaktionerna, vilken produkt ger ett visst reagens om man startar med ett bestämt substrat? Och en massa syntesreeaktioner med namn av tyska 1800-talskemister som man ska kunna utföra (mekaniskmer) och skilja på. I måndags hade jag extrem ångest och det kändes som utopi att klara tentan.

Idag känns det inte så längre. Ångesten är inte lika stor. Dels känner jag att jag har pluggat så mycket jag bara kan de senaste två veckorna och dels så har det faktiskt lossnat lite. Tycker jag fått ett bättre grepp om helheten. Jag har smällt in massvis av listor och reagens den senaste veckan. Nu skulle jag vilja ha tid att räkna igenom övningarna, för nu tror jag att jag skulle förstå och kunna klara dem! Vilket jag inte gjort innan...

Men imorgon smäller det. Om kunskaperna räcker till att klara tentan, det får vi se. Allt beror ju på vad han frågar på...

Nästa schema

Har kollat in schemat för nästa kurs. Hydrogeologi. Ser bra ut. Det blir förläsningar, laborationer, övningar, fältövningar och exkursion. Teori och tillämpning. Ska bli kul!
Såg också att kursen inte örjar förrän tisdagen den 19 januari, vilket innebär att jag får en dag extra ledigt efter kemin! Skönt. Tre helt lediga dagar, utan något som helst plugg, inte inte förträngt sådant som det ju var under jullovet. Utan helt ledig. Underbart. Längtar.

Anteckningar från stugan

29 december, kväll
Jag gör det klassiska "titta på klockan och spilla ut vatten"-misstaget. Fast jag håller två glas i vänsterhand som jag stabiliserar mot bröstbenet. Med höger hand ska jag plocka upp skräp från golvet och böjer i höften. Och märker att det visst var vatten i glasen...

30 december, förmiddag
Skridskor på en lite skrovlig, men fullt åkbar is. Underbart väder dock, strålande värmande sol och 10 minusgrader.

30 december, nästan midnatt
Står i magiskt månsken och beundrar stjärnorna. Orion. Karlavagnen. SNön glittaar och månen lyser upp. Minus 15 grader.

31 december, kväll
Varför är ostbricka den mest spännande efterrätt min släkt kan komma på? Varje gång. Två bara denna nyårsafton.

1 januari, eftermiddag
Tackar min faster som skippade ostbrickan!

1 januari, kväll
Det kommer blir svårt att vänja sig av med att skriva två nollor.

2 januari, eftermiddag
I bilen på väg ner till Skåne igen. Slår upp kemiboken. Nu är det full fokus (med få undantag) mot tentan.


RSS 2.0