Friskvårdkursen och veckostarten

De senaste dagarna har gått i ett, med mycket aktiviteter. Först idag har jag börjat komma ikapp mig själv efter helgen. Tackar gudarna för att vi inte skulle labba 8-17 onsdag-fredag samt måndag som framgick av schemat. I själva verket var vi delade i två grupper, så jag behöver bara vara på lab fredag och måndag. Myckety skönt. Lite tid att komma ikapp med både vardagliga sysslor samt plugg, utan att behöva stressa ihjäl sig.

När jag kom hem från kursen i söndags, en timme senare än vad jag hade tänkt mig på grund av att motorvägen var avstängd) var det inte mycket tid kvar innan Linnéa skulle komma. Inte helt optimalt för jag var jättetrött, men hon behövde husrum för att kunna delta i en distanskurs obligatoriska moment i Kristanstad under måndag-tisdag. Och det var ju kul att träffas, men trött som sagt. På måndagen var jag uppe tidigt för att hon skulle iväg, men i alla fall ledig på förmiddagen = lite tid att andas och vara själv. Upp tidigt igen på tisdagen när hon skulle åka och sedan tog jag ett intensivt tvättpass mellan sju och nio eftersom jag trodde det var veckans enda möjlighet (visste då inte att jag skulle bli ledig två dagar) inna jag började en statistikföreläsning kl 9.15. Bara lite trött...

I går kväll var det väldigt skönt att bara ha tv-kväll, själv! Och idag sov jag ända till åtta, sovmorgon enligt mig men mamma höll visst inte med :)

Lite om helgens friskvårdskurs:

Fredag
11.40 Framme på Sundsgården och incheckad på mitt rum. Mobilen tror jag är i Danmark.
12.00 Lunch
13.00 Introduktion
14.30 Fika
15.00 Första föreläsningen med en sjukgymnast. Kanske inte så mycker nytt egentligen, men bra att veta att det finns en sjukgymnast i Lund som hart specialiserat sig på migrän och huvudvärk. Dessutom lite workshops om hållning och om massage. Alla tyckte massagebiten kunde varit längre.
17.15 Middag
18.15 En härlig kvällspromenad ner till Råå hamn och längs havet med tre nyfunna bekantskaper!
19.30 Avslappnat gemensamt prat med hela gruppen. Om hur det är att få höra att "det är ju bara huvudvärk", om hur huvudvärk framställs i tv-reklam, om att åka in till akuten, att överdosera och att sjukanmäla sig och inte ange migrän utan maginfluensa - bara för att det är mer accepterat. Hoppas jag aldrig hamnar på en sådanarbetsplats! 30 av 37 deltagare räcker upp handen på frågan om hur m,ånga som har huvudvärk... 20.20 Kvällsfika
21.20 Tillbaka på mitt rum. Läser och är inte i direkt behov av min medhavda mat...

Lördag
8.00 Frukostbuffe
9.00 Dagens första föreläsning med ett orginal till läkare (han hade shorts, grönrutiga knästrumpor, leriga arbetsskor och en tröja med broderade rådjur på sig) och en huvudvärkssjuksköterska. Fick en del insikter och ett nytt ord. Huvudvärksfobi.
11.55 Promenad med samam gäng som igår
12.25 Lunch
13.00 En mycket läkarteknisk föreläsning om upptäckterna bakom den nya migränmedicinen som är på väg. Vi förstod väl en bråkdel... Ändå försökte han verkligen prata så att vi skulle förstå.
14.30 Fika
15.00 Föreläsning med dietist, tur att fikan var före. Lärde mig lite mer om hur mat kan påverka migränen.
17.00 Direkt från föreläsningarna till dagens underhållning. Allsång med trubadur Ricard. Småtrevligt men lite för länge.
18.40 Tjugo minuter att pusta ut före middagen
19.00 Tjusig middag med huvudrätt och efterrätt.
21.20 Trött och tillbaka på rummet. Skönt att kunna ta av skorna efter tretton timmar...

Söndag
7.00 Vaknar och saknar för första gången under helgen att ha tillgång till yttervärlden (tv, radio, tidning) medan jag väntar på att det ska bli frukost.
8.00 Frukost
9.00 Sista föreläsningen drar igång. Berör det mentala, att tänka positivt och att våga säga nej och rensa kalendern på så väl tråkiga som roliga saker om det behövs för att skapa lite jag-tid.
12.00 Lunch - man börjar bli bortskämd med att få så mycket mat serverad hela tiden...
13.30 Efter utcheckning dags för lite utvärdering.
15.00 Och innan vi åker hem tar vi oss en sista fika såklart!


Inför Friskvårdskurs

Eller migränkurs som jag lite förenklat kallar den. Imorgon bär det av, börjar bli lite nervös. Det är ju inte varje dag man åker iväg helt själv till en hög med främlingar som man ska intensivumgås med i ett par dygn.
Spännande och skrämmande. Så känns det. Vi har fått en deltagarlista utskickad, komplett med namn och adresser. Alltså har jag ratsitat alla andra deltagarna i syfte att luska ut vilka åldrar de är i... Faktiskt fyra stycken under trettio, inklusive mig. Men annars är medelåldern 49 och det är flest i kategorin 40-49 år, följt av 50-59 och 60-69. En är 79 och en är 82 år! Några på trettionågonting också. (Vi håller på med statistik på kursen, märks det? ;) Höll på att räkna ut standarsavvikelsen också och konstaterade att åldrarna inte är normalfördelade)

Kursen ska ta upp hur sjukgymnasten kan hjälpa med migränproblem, "när ska man dra i nödbromsen?", om den nya mirakelmedicinen, hur maten kan hjälpa samt "att hitta kraften och styrkan i dig själv". Mellan föreläsningarna och workshopparna ska det frukosteras, lunchas, fikas, dinneras, sjungas allsång och minglas. Allt enligt tidsschema. Jag hoppas på fint väder så man kan gå ut på promenad längs stranden.

Vi ska vara på Sundsgården, en folkhögskola söder om Helsingborg vid Råå, alldeles vid havet alltså. Läste just på deras hemsida att vissa rum har utsikt över sundet - man kan ju alltid hoppas!

Håller just nu på att packa som bäst. Är så svårt att veta vad man ska ta med, vad behöver jag, hur blir vädret, är det varm eller kallt inne? Dessutom är jag livrädd för att inte få tillräckligt med god mat så det blir lite nödproviant också... Var på Willys innan och bunkrade bananer, vindruvor, nötter, risikakor och dricka med sugrör :) Tur jag får låna bilen med andra ord!

RSS 2.0