Amerikanska dokumentärer. Suck.

Igår visades en dokumentär om de engelska prinsarna William och Harry på tv4. I tv-programmet i tidningarna kunde man läsa att det var en unik intervju med bröderna där de öppenhjärtligt svarade på frågor om sina liv och om sin mamma, prinsessan Diana. Det stod också att det var en amerikansk dokumentär.

Där, vid de orden "amerikansk dokumentär" borde man anat och fattat misstankar. Om att den skulle vara som alla andra amerikanska dokumentärer. Sönderklippt. Men det gjorde inte jag, jag hade väntat mig att det som skulle visas var en intervju i klass med Stina Dabrowskis intervjuer, enkel och intim, bara frågor och svar. Men programformen var ytterst lik en vanlig jobbig amerikansk dokumentär. Dokumentärer som ofta bara visar fragment av intervjuer, en fråga i taget och som hela tiden klipper in uppseendeväckande bilder i stället för att lita till den intervjuades historia. Dokumentärer som hela tiden tar reklampaus och innan varje sådan tar en titt på "comming up next". Irriterande. Den här doklumentären om prinsarna var inte av värsta klass, man hade tagit hänsyn till de prominenta intervjupersonerna, men fortfarande litade man inte på att de själva skulle kunna bära upp programmet. Synd.

Det som verkligen skulle ha gjort programmet till en unik intervju där de pratade öppenhjärtligt hade varit om samtalet mellan dem och intervjuaren inte hade klippts. I alla fall att det inte klippts in en massa skvallerfakta med bilder och en speakerröst mellan var och varannan fråga som prinsarna svarade på. Om intervjun hade visats i sin helhet skulle stämningen ha blivit mycket bättre och man hade fått ett bättre grepp om prinsarna. Nu märkte man att deras svar ibland blev avklippta för att man gick in med skvallerfakta i stället. Det vill säga bilder från skvallertidningar, bilder från prissessan Dianas tragiska dödskrsch, bilder från barndommen osv.

Hade man sluppit hälften av det hade intervjudokkumentären -enligt min åsikt i alla fall- blivit mycket bättre, mycket intimare, mycket mera unik.

Som min pappa sa: "Amerikanerna måste vara ett tåligt folk som står ut med den här typen av dokumentärer."

Mina två första pass

Jag började i går och stod då tre timmar utanför Ekohallen. Det var varmt och tidningsutdelandet gick lite trögt. Stundtals tråkigt. Dels för att där inte rörde sig jättemycket folk och dels - antar jag - för att jag var grön. Efter passet var jag helt slut, hungrig och törstig. Jättetrött i benen och ryggen och bränd av solen på halsen, armarna och i ansiktet. Hade glömt solkräm. Resten av dagen i går ägnade jag åt att vila och se tv, till och med sov en stund. Var helt slut!

Inför dagens pass var jag lite skeptisk. Tänk om det inte gick så bra idag heller, eller om det var tråkigt igen? Idag jobbade jag på ny plats, i Vellinge. Jäkla långt att åka för att jobba lite, men okej det var ju vad jag fick. Idag var mycket bättre än igår! Det var roligare att stå där och tiden gick fortare. Anledningen till det var att det dels rörde sig lite mera folk och det fanns en bättre punkt att stå på, just utanför Ica Kvantum. Min teamledare var på plats en stund och jag lärde mig en del knep genom att se på när han arbetade. Dessutom var det någon att prata med. Han tipsade om att det gäller att se personen i ögonen, gärna hälsa och sen erbjuda tidningen. "Hejsan! PunktSE?" Jag kom själv på senare att om man sa "Hejsan, har du fått punktSE?" så tog folk emot den nästan bara för att det lät som att de hade rätt till det :) Haha. Många i Vellinge visste inte heller vad det var för en tidning, de som inte är i Malmö så ofta (äldre) hade aldrig hört talas om den, så då fick man tala om att det var en dagstidning och att den är gratis.
Jag är så himla glad för att det är gratistidningar jag delar ut, för annars hade det varit jobbigt! Precis bredvid mig stod några stackars tjejer och försökte sälja ViaSats kanalpaket till Vellingeborna, nu med anledning av den analoga nedsläckningen. De fick inte sålt mycket kan jag säga. Alla var nöjda med det de hade trots att det var dyrare. Jag tror inte folk orkar klydda med nya avtal, boxar, paraboler osv. Dessutom tror de säkert att de blir lurade om de skriver på papper utanför Ica. Men jag tyckte synd om tjerna för de jobbade på provision och fick alltså bara lön om de sålde något... (Är glad för jag har timlön :)) Tydligen var de runt på en turné i Skåne och var på olika ställen varje dag med betalat boende. Så de fik väl upplevelsen även om de inte sålde något. Men det måste ju vara lite trist. De var trevliga att prata lite med i alla fall! Och så var det kul att se deras desperata försök att få lunchstressade Vellingebor att vilja prata tv-kanaler...

Efter att jag slutat klockan två var jag tvungen att köpa en liter jordgubbar. Har nämligen stått precis bredvid ett jordgubbsstånd både i går och idag och bara fått se på de goda bären. Så jag var tvungen att köpa med mig hem idag! Stod inte ut annars ;) Så nu ska jag snart ner och äta sådana. Mums!!

Intervjun

Jag nämnde som hastigast i slutet av förra inlägget i förmiddags att jag skulle i väg på anställningsintervju. Det var till ett jobb via AcademicWork som gratistidningsutdelare för punktSE. Jag sökte det för säkert två månader sedan när jag i panik inte visste om jag skulle få något jobb alls i sommar. Sen fick jag ju tre veckor på Invima och tänkte inte mer på det här. Förrän de ringde igår eftermiddag och frågade om jag ville komma på intervju. Och jag tänkte vad fasen, det kan jag väl - om inget annat så för intervjuerfarenheten. Så jag gick dit idag klockan två, det visade sig vara en gruppintervju som mest bestod av att intervjuaren berättade om jobbet, vi ställde några frågor om det och sen fick vi skriva anställningskontrakt! "Vad krävdes för att få jobbet?" frågade pappa när jag kom hem och svaret var "att gå på intervjun", typ. Så jag fick en gul t-shirt och en gul mössa med punktSE-loggan och imorgon kan jag gå in och boka in mig på arbetspass på internet... Två veckors jobb blir det. Knasigt, men kul med lite extra klirr i kassan!

Och jag veeet att jag ondgjorde mig lite över gratistidningsutdelare för ett tag sedan. Jag veeet! Men pengar är pengar. Dessutom blir det lite sysselsättning och förhoppningsvis lite brunare armar ;)

Up to date

Nu var det visserligen bara en vecka sedan jag skrev, och plötsligt har det hänt massor av saker. Mina veckor har haft en tendens att vara ganska enformiga och lika, men den här veckan har verkligen skiljt sig från de senaste! Bara en sådan sak att jag slog på radion för en timme sedan och kom fram till att jag nog inte lyssnat på radio sedan förra måndagen eller något... Mycket av det beror på värmen. Det har varit så varmt att jag inte kunnat/orkat sitta på mitt rum helt enkelt! I trettio grader sitter man inte så länge. Idag är här bara tjugosju, men det känns inte som tjugusju så det är lungt.

Vad har hänt då? Först så var det ju studenten i tisdags. Helt otroligt! Jag var jättenostalgisk till min egen student och tyckte det var en underbar känsla att se lillebror springa ut på skolans trappa och skråla studentsången! Höll dock på att få ordentliga magsår just före eftersom vi först blev försenade på grund av trafik- och parkeringsproblem och sedan dessutom tappade bort pappa och farbröderna. Men vi hittade varandra och samlades kring skylten i lagom tid till klassen sprang ut. Jätteroligt på skolan - förutom att jag fick fruktansvärda skoskav. Festen hemma var också mycket trevlig och han fick en massa fina presenter och blommor.

Onsdagen och Nationaldagen var en enda lång slöedag! Vi bara vilade allihopa efter de senaste dagarnas ansträngningar.

På fredagen var jag först och klippte mig. Jag vågade! Jag bytte frisyr... :) Vilket är något jag funderat på att göra hur länge som helst men aldrig vågat. Förrän nu. Det är inget jättedrastiskt, men jag klippte lite snedlugg och så är det lite kortare än vanligt. Jag gillar det skarpt och min favoritsyssla för tillfället är att stå framför speglen och borsta det :P

Efter frissan åkte hela familjen upp till stugan. Det var det bästa vi gjort på länge tror jag. Det var inte planerat utan vi bestämde oss hastigt på onsdagen. Vi ville sola, bada och vila - och vi fick alltihopa! Det känns som att vi var där uppe och gjorde ingenting, bara hade det bra. I solen, i vattnet (underbart!) och i skuggan (där det på lördagen var trettiotvå grader...).
Tyvärr tyvärr var vi tvungna att åka hem på måndagen. Back to reality. Men det var okej det med. Det händer saker här hemma nu också. Lillebror ska börja körskola, jag träffade en kompis jag inte sett sedan januari och plötsligt ska jag på anställningsintervju i eftermiddag. De ringde igår. Hjälp!

Student

image7

Sjungom studentens lyckliga dag,
låtom oss fröjdas i ungdomens vår!
Än klappar hjärtat med friska slag,
och den ljusnande framtid är vår.
Inga stormar än
i våra sinnen bo,
hoppet är vår vän,
och vi dess löften tro,
när vi knyta förbund i den lund,
där de härliga lagrarna gro!
där de härliga lagrarna gro!
Hurra!

Inte mycket tid, kan jag säga, har ägnats åt något som inte har med studenten att göra de senaste dagarna. Det ska väl vara att äta, se tv och sova. Fast det hänger väl också ihop med studenten - för hade vi inte gjort det så hade vi nog dukat under rätt fort. Det har skurats, putsats, diskats, dammats, målats, sopats och plockats. Mat har inhandlats och bord har burits fram. Vi har lånat hem stolar och champangeglas och tagit fram vinglas, tallrikar, bestick och uppläggsfat ur gömmorna.

I kväll är det så äntligen dags. Klockan 17.40 (cirka) sparkas lillebror ut från skolan och sen gäller det att vara pigg och trevlig hela kvällen när alla gäster är här. De långväga gästerna anländer förresten redan vid fyratiden så det gäller att ta fram leendet redan då.

Jag är redan trött, och ändå har jag varken huvudansvaret för köket eller har städat mest under helgen. Pappa har stått i köket hela dagen nästan. Det hackas sallad och bakas paj, jag har hjälpt till lite här och var. Provsmakat lite, hackat lite och haft synpunkter :)

Kan inte heller fatta att min lilla bror går och tar studenten idag! Men jag är glad för hans skull och stolt över honom! Det ska bli himla kul ikväll faktiskt!

Kramar!

Väckt av stidsvagnar?

Imorse vaknade jag vid sjutiden av ljud från gatan. Det lät som om fler tunga fordon passerade, alternativt körde fram och tillbaka. Då vid sju tyckte jag mest det var jobbigt så jag låg en bra stund innan jag till slut tog mig upp för att se vad som stod på. Men då jag har dåligt med fönster utåt gatan eftersom jag mest har takfönster så såg jag ingenting utan fick gå och lägga mig igen. Nu senare har jag insett att det säkert var en kolon stidsfordon som passerade eftersom Försvarsmakten håller på med en stor slutövning här i Malmö den här veckan. Jag grämer mig därför över att jag inte steg upp tidigare och tittade ut, för då kanske jag hade sett en massa stridsvagnar passera ute på gatan och det hade ju varit häftigt :)
Under dagen har vi med jämna mellanrum hört kulsprutor här i närheten också! Tur man vet att det bara är övning...


RSS 2.0