En vecka på landet

En vecka i stugan, och det har verkligen märkts att vi inte längre är i stan. Dagarna efter midsommar krånglade hydroforen som ger oss vatten i kranarna från brunnen. Vi blev utan vatten ett par dagar, och det är ju lite kämpigt! Att leva med vatten i spannar. Vi har sjövatten (gott om det) men det vill man inte ha till matlagning eller disk. Men efter skruvande och mekande och några turer in till rörmockaren så fixade det sig. Skönt det! Man får i alla fall lite perspektiv på tillvaron och inser vilken lyx det faktiskt är att ha rinnande färskt vatten i kranen. Och jag är inte helt oförstånde till hur det kan krigas i årtionden om vatten nere i Mellanöstern.

Ganska tråkig vecka vädermässigt. I går hade vi en ganska solig dag men uteaktviteter. Men ganska kallt, sjön bara 15 grader. En hel del regn. Bra för kantarellerna  skogen, men inte för solbrännan!

Nät i sjön, fångst hitills: 3 abborrar, en panka samt en storskrake. Stakarn hade försökt komma åt vår aborre, men fastnade i nätet själv. Och varför tycker man egentligen mer synd om fågelns öde än om fiskarnas?

Nu ska jag gå ut i skogen med hunden, sedan blir det bastu! Fotboll i kväll, men inget jag måste se.  Ser hellre typ film, men så blir dte nog inte. Vi såg film igår. Juno. Bra, rolig, rapp i replikerna med bra manus (Oscarsbelönat faktiskt)
Har en känsla att Ryssland vinner fotbollen i alla fall. Hela rasket. Får väl se om jag får rätt :)

Fullt upp

Första soliga dagen på länge. Hoppas det håller i sig även till i eftermiddag, för innan dess har jag inte så mycket tid att vara ute. Har just lagt in min första hyra för betalning, är skiträdd att det ska bli fel så jag kollade flera gånger och skrev ut både kontrollsidan från banken och hyresavin. Bara för att kunna lugna mig själv om jag får mardrömmar :)
Annars håller jag på att packa, om inte fysikt just nu så i alla fall mentalt. Det krävs lite eftertanke när man ska vara borta i tre veckor. Stugan. Hur blir vädret, ska man satsa mest på 30-graders dagar eller på 15-graders dagar? Alltid lika svårt. Och förutom kläder vad ska man då ta med? Hur många böcker? Filmer? och så vidare... Är nog bäst jag återgår med full fokus på det. I eftermiddag ska jag in till Lund och bjuda en kompis på födelsedagsfika. Hej så länge!

Grattis på födelsedagen, Magdalena :)

Två steg på vägen

Har idag nu fixat (hoppas jag i alla fall) hemförsäkring och el till lägenheten. Smidigt och snabbt via internet. Väldigt skumt att inte skriva "rätt" hemadress i fälten man ska fylla i...

Det var ett tag sedan...

Inte sedan senaste inlägget, det kom ju i går. Men det blev en tid då jag inte skrev så mycket, som känns som en lång tid. Slutet på en kurs är alltid stressig, den här gången lite extra. Föst hade vi tenta den 22 maj. Urjobbig tenta där man inte visst vad man skulle fokusera på. Och jag som inte läst mer än ett kapitel i kursliteraturen! Tentan var ganska klurig med breda, beskrivande och lite diskuterande frågor. Djupgående kunskaper så att säga. Trots att jag bara läst anteckningar (fast om jag får säga det själv så är mina anteckningar skitbra :) ) så var jag endast en halv ynka retlig poäng från VG på tentan. En poäng jag sedan kunde väga upp med projektarbetet som startade direkt efter tentan.

Då var det jag och Linnéa som bildade team och undersökte hur utbredningen och artdiversiteten av lav skiljer sig mellan skogen och staden. Vi var i Malmö centrum och i Dalby Söderskog. Sjukt fin skog, det blev en riktig naturvecka för vi åkte ut dit totalt tre gånger och kollade lav. Första gången hade vi handledaren med oss och hade lektion i lavkunskap. Det hällregnade och var svinkallt. De andra två gångerna var vi själva och undersökte, då var det varmare och soligare.
Arbetet gick bra om än med lite motgångar, och efter en svettig och stressig rapportskrivning fixade vi till slut också redovisning och opponering. Och arbetet hjälpte mig till VG på kursen, fast respons på själva arbetet har vi inte fått än.

Kursen var lite jobbig, men också ganska lärorik och rolig eftersom vi fick vara ute och arbeta en del själva. Fast mer ekologi vet jag inte om det blir. Känns inte så nu.

Har haft sommarlov sedan den femte. Skönt. Inget jobb har det blivit så i sommar ska det bli ledigt. Snart ska vi till stugan och när vi kommer hem därifrån har jag tillgång till lägenhten och kan börja fixa. Nu sitter jag mest och dregglar över IKEA-katalogen ;)

Jordgubbar

Min hjärna tänker inte riktigt klart. Vad jag har ägnat mig åt idag? Jordgubbar. Först var mamma och jag och plockade 18 liter (ca 9kg) ute vid Klagshamn söder om Malmö. Det kostade 12kr/l och det var riktigt skönt och roligt att plocka. Lugnt urte på landet, om man nu kan kalla det för det. Lite åkrar runt omkring i alla fall. Alla som plockade mycket jordgubbar fick gräva upp en påse potatis också, så nu har jag även provat på detta :)

Efter lite lunch hemma (jordgubbar!) så satte vi igång. Det skulle rensas och så kokte vi saft på ungefär 6 kilo som blev till 6,6 liter saft. Utöver det håller vi nu på med en sats sylt och en sats sorbet. Men det ska stå och dra respektive frysa ett par timmar så vi har lite ledigt nu. Annars har det varit koka, skumma, sockra, väga, mäta,  diska i ett hela eftermiddagen. Trötta fötter.

Men tänk vad mycket god saft och sylt vi har nu. Frysen full!


RSS 2.0