Geologitenta

Idag hade vi tenta på de första sex poängen på geologikursen. Delen om grundläggande geologi. Egentligen var tentan inte svår. Alls. Det var ganska likt ett vanligt prov som man ofta hade på gymnasiet. Det vill säga många frågor som krävde korta svar. Kruxet var ju -och det retar mig- att jag inte kunde allt... En hel del frågor var nästan lätta, några klarade jag men vet inte om det var tillräckligt bra för full poäng. Sen fanns det några frågor som jag inte hade en aning om där jag gissade hej vilt. Undrar när det hände senast på ett prov? Har det hänt?
 
Tycker i alla fall att jag brukar ha någon aning eller magkänsla. Men inte på några frågor idag. Det var bilder på förkastiningar och frågan Vad kallas dess typer av förkastningar? Ingen aning, jag satsade på att kunna principerna för förkastingar inte alla typer...
    Eller tre frågor från kapitlet Livets utveckling, som vi aldrig hade någon föreläsning på eftersom föreläsaren blev sjuk, istället skulle vi läsa in kapitlet själva. Jag måste erkänna, jag läste inte det, bläddrade inte ens igenom det så som jag gjorde med de andra två kapitlena jag inte hann läsa ordetligt. Jag satt och planerade i går att jag skulle läsa sammanfattningen av kapitlet när vi hade ätit - men jag glömde det. och nu retar jag mig på det! Första punkten i sammanfattningen var nämligen;
"Vi har spår av fossila organismer sedan 3 500 miljoner år och frammåt." 
Och om jag hade läst om så bara den meningen så hade jag varit ett halvt poäng rikare på tentan, för vilken fråga kom? Jo, Hur gamla är de äldsta fossilen man känner till? Argh! Min gissning på 1500 miljoner år är troligen inte tillräckligt nära.
    Eller en mineralfråga. Vi fick fem mineral och skulle tala om vilken silikatgrupp de tillhör. Varje mineral av typen silikat är uppbyggd av kiseltetraeder (kemiska pyramider) och dessa kan sitta ihop på sju olika sätt. Vi skulle tala om vilka. Ingen aning där heller! Jo en kunde jag, att kvarts var ett fackverksssilikat. Där tetraederna sitter ihop som skalet på en fotboll ungefär. Men de andra fyra gissade jag vilt på. Tror -om jag nu kommer ihåg rätt- att jag prickade in rätt på hornblände också som är ett ett dubbelkejdjesilikat. (ser ut ungefär som en DNA-spiral)

Jag känner mig inte bitter, för två tredjedelar av tentan tror jag gick bra. Jag bara retar mig lite på det. Det var kul att svara på de frågorna som jag kunde. Speciellt en var extra kul. Det var en fråga om bergarterna på Kullaberg, en fråga som jag observerat fanns med på två av de gamla tentorna vi fick tillgång till. "Kullaberg är uppbyggt av en rad bergarter, nämn dem i ordning från äldst till yngst." Jag såg det som en högriskfråga att dyka upp och pluggade in svaret. Och så kom frågan - och jag kunde den :) I ordnig äldst till yngst är bergarterna: gnejs, granit, ambifolit, pegmatit, hård sandsten, lerskiffer, diabas och lös sandsten. Gnejsen är ca1440 miljoner år gammal, ambifoliten 970 och diabasen 300. Det kunde jag också, men de frågade inte :)

Nu har jag skrivit av mig det, så slipper min bror lyssna på det ikväll... Vi har huset för oss själva nu några dagar och ikväll blir det nog film skulle jag tro!

Nu ska jag gå och laga lite mat (=sätta Stinas kyckling i ugnen och skala potatis!)

Peter underbara Jöback

Var och såg Peter Jöback igår på Slagthuset i Malmö. Biljetterna var bokade sedan september och salongen utsåld. Fullt med folk och ganska hög medelålder. I alla fall på platserna runt oss. Vi satt på sjätte raden och hade därmed utmärkta platser. Hade jag insett hemifrån att det skulle vara så bra platser så hade jag nog tagit med kameran för det hade gått att ta riktigt bra bilder. Men jag tvekade att ta med den för jag viste att risken fanns att man skulle uppleva showen genom kameran, vilket jag ju slapp nu. Men jag hade gärna haft några bilder med mig hem. Han är ju snygg :) Och ögonen inte att förglömma som glittrar som jag vet inte vad!

Snygg hela han med underbar röst och utstrålning samt bra låtar med fina texter. Kan det bli annat än bra och trevligt? Nej, egentligen inte! Tyckte det var mycket bra. Showen höll på i två timmar utan paus, han drack en hel del vatten och lät lite hes i mellansnacket. Men i låtarna höll rösten. Den underbara rösten :) Mellansnacket var roliga och personliga reflektioner av hans uppväxt och utveckling som person. Temat för showen var "modet att växa upp".

Låtarna var mestadels från den nya skivan Människor som du och jag, en skiva jag inte har -än. Troligt att jag köper den imorgon när vi kommer till stan för det fanns många bra låtar. De nya låtarna blandades med en del gamla godingar som jag kände igen från samlingskivan (Flera sidor av samma man, 2006). Men inte Guldet blev till sand. Besvikelse? Nej, jag tyckte han klarade sig utan den men jag trodde nog på förhand att den skulle dyka upp. Att det skulle vara en sån där måste-låt som vissa artister har och måste köra på varje spelning.

Tyckte showen var hur trevlig som helst och nu längtar jag efter skivan! Har två skivor sedan tidigare. Samlingskivan samt hans julskiva Jag kommer hem igen till jul från 2002. Den skivan ligger i min jullåda som är märkt advent och som får tas fram nästa helg och spelas!

Hade ingen egen bild så jag lånade en från hans hemsida!


Jag blir överskott

Så har årets SACO-rapport presenterats. Den visar framtidsutsikterna innom olika yrkesområden om fem år. Kategorierna är Brist, Balans och Överskott. Lite skrämmande och oroväckande är det att läsa Miljövetare under rubriken Överskott, det är ju inte så kul nu när man påbörjat utbildningen.

Å andra sidan så tror jag inte riktigt på det. Miljöområdet är ju under stark utveckling och jag tro och hoppas att det skapas fler jobb efterhand som fler politiker får tummarna loss och börjar prioritera miljöfrågorna. Min tro är att det är ett svårbedömt yrke. Det händer ju så mycket hela tiden. Bara senaste året har ju intresset exploderat framförallt i media men också i politiken. Inget partio gick till val på miljön (förutom miljöpartiet), nu pratar alla om miljö. Förr stod det ytterst sällan om miljö i tidningarna, nu är det artiklar var och varannan dag. Ett intresse har väckts.

Därför tror jag att det här baraometern kommer svänga. I vilket fall som helst så är jag ju färdigutbildad kanditat om 2,5 år, och master (om jag vill) om 4,5 år. Innom fem år alltså :)


Yrken som nämns, bla:
Brist: arkitekt, brandingenjör, förskolelärare, hippolog(!), matematiker, läkare, högskoleingenjör, sjukgymnast, tandläkare
Balans: beteendevetare, civilekonom, fysiker, dietist, miljöekonom, veterinär, jurist, kemist
Överskott: arkeolog, bibliotekarie, designer, biolog, film- radio- och tv-yrken, samhällsvetare, jouranlist, miljövetare 

Råttatouille

I går var vi ute på exkursion igen. Den här gången var det minerogena och organogena jordarter som skulle observeras. Låter krångligt, men är väl inte det egentligen.Minerogena är material som avsatts med senaste inlandsisen och organogena är döda djur och växtdelar som brutits ner sedan dess. Vi tittade på, luktade på, kände på lera, morän, sand, grus, torv, gyttja osv. Vi studerade landskapsformer som bildats när isen smälte, morän och rullstensåsar till exempel. Och allt detta hände ju ganska nyligen - med geologiska tidsmått alltså. Senaste isiden slutade för 11 600 år sedan....

Jag vet inte vad det var med exkursionen igår, men jag blev jättetrött! Inte uttråkat trött utan bara trött och ville sova. Sov lite på bussen på väg hem, och lite hemma i soffan före middagen. För mycket frisk luft?
Idag är jag hyfsat pigg, lite huvudvärk bara. Är hemma, för vi har inläsningsdag medan andra halvan av klassen är ute på exkursion. Så jag borde plugga idag. Jag ska plugga idag. Vi har tenta om en vecka. Hu!

I söndags var vi äntligen och såg Råttatouille, filmen som det pratats så mycket om. Den var bra! Den var rolig! Och den var extremt välgjord! Små detaljer i rörelser och när det regnade som fick det hela att de väldigt verkligt ut! En film att rekomendera. Jag blev inte sugen på att skaffa råtta, men jag var väldigt hungrig när jag gick därifrån. Sugen på något riktigt gott och vällagat.

Lycka!

Jag hittade inlägget! Det låg sparat som utkast och hade alltså inte försvunnit helt även om det försvann från skärmen. Tack och lov. Sånt gör en vardagslycklig :)

Kullaberg

Kullaberg var underbart fint! Dit rekomenderar jag er varmt att åka om ni inte redan varit där. Ett tips är bara att vädret ska vara bra. Regn och blåst är dåligt. Regn eftersom det gör det farligare att klättra på stenarna och blåst för att det helt enkelt är pinande kallt! Sen tror jag man ska undvika turistsässongen, med tanke på alla parkeringssplatser, betalstationen och glasskisoken så kan det nog vara mycket folk en solig dag i juli. Vi såg inte en enda människa när vi var där utan hade stränderna (eller vad man kallar det) för oss själva. Vi hade ganska tur med vädret också - inget regn, men nordliga vindar. Vilket gjorde att när vi var och tittade på nordsidan så var det riktigt blåsigt och kallt. När vi sedan vandrade över på sydsidan var det kav lungt och hur skönt som helst!

Fick ett rejält träningspass av att klättra runt bland stenarna och var riktigt trött på kvällen. Orkade inte uppdatera och lägga ut bikder här, sen har resten av veckan flutit i väg utan direkt tid. Men nu, kära läsare (hur många det nu kan vara?!) kommer lite text och bilder :) En kort geoligilektion! (kan inte låta bli...)

     

1. Utsikt över nordsidan. Stenarna är ambifoliter, dvs metamorfserad diabas, 2. Blåsigt värre på nordsidan och några höga vågor, 3. Vindstilla på sydsidan och solen tittade fram, 4. Ett av stenfenomenen vi tittade på, en sur gångbergart kallad pegmatit som består av mineralen plagioklas, kalifältspat och kvarts och bildades för ca 950 miljoner år sedan! 

Två viktiga händelser har format Kullaberg: (och som är svåra att föreställa sig)

  1. För ca 970 miljoner år sedan kolliderade vår kontinent med en annan kontinent. Vår kontinent trycktes ner på 40 km djup. Höga tryck där bergarten diabas blir bergaarten ambifolit. Händelsen liknar det som sker under Himalaya idag. Några hundra miljoner år senare har berget slipats ner så att berget som då var fyra mil under ytan nu går i dagen.
  2. För 300 miljoner år sedan skedde en isärdragdning tvärs genom Skåne och berggrunden sprack upp. 1000-tals sprickor bildades i ett system känt som Tornqvistzonen (från Mittantlantiska ryggen och tvärs genom Europa NV-SO ner till Svarta havet). Det blev möjligt för mantelmagmor (av typen diabas) att tränga upp i sprickorna och bilda det vi idag ser som diabasgångar. Dessa är parallella med Tornqvistzonen.
    De Skånska horstar bildades också under Tornqvist-tiden. Våra horstar, som ofta är felaktigt benämnda som rullstensåsar, är bla Hallandsåsen, Söderåsen och Rommelåsen.

Sug in kunskapen! Och återkom gärna till min blogg...


Jävla skit!

Hade skrivit ett långt inlägg om Kullabergsexkursionen. Med bilder också vidare. Säkert hållt på och fixa en halvtimme. Så försvinner det när jag förhandsvisat. Skit också!!! Får se om jag orkar göra om det idag eller om det blir en annan dag.

Fan.

Tidigt

Har aldrig skrivit så här tidigt förut, så jag var tvungen nu när jag ändå har datorn på. Vi ska åka till Kullaberg på exkursion idag med geokursen. Hoppas på fint väder, men det verkar vara lite sämre än i går tyckte jag när jag hämtade tidningen för 1,5 timmar sen (tidigt!!). Men vi får väl se, än är det ju mörkt ute!

Jobberbjudande

Idag fick jag en förfrågan och ett erbjudande skulle man kunna säga. En tjej i min klass (som jag pratat en del med) frågade om hon fick kopiera mina anteckningar eftersom hon missat någon föreläsning. Klart hon får. Sen erbjöd hon att jag kunde få betalt om hon reglelbunder får kopiera anteckningarna. Inte betalt av henne, men av universitetet. Eftersom hon är dyslektiker så har hon rätt till anteckningsstöd och den student som bistår med det arvodas. (Vet dock inte hur mycket, har inte lyckats hitta detta på Lu:s hemsida. Det rör väl sig antagligen inte om jättesummor, men i alla fall...)

Så nu funderar jag på om jag ska tacka ja till detta. Självklart skulle hon få kopiera mina anteckningar i alla fall om hon ville. Att få betalt för att bistå med anteckningar sätter ju lite mera press på mig som student. Jag måste ju vara betydligt vaknare på föreläsningarna, helst förbereda mig innan och anteckna snyggt och organisatoriskt -gärna med färg och figurer. Det sistnämda gör jag redan, nästan perfektionistiskt så sitter jag och filar på anteckningarna hemma. Som ett sätt att plugga snyggar jag upp dem, men fäg och figurer. Att få betalt för att anteckna skulle ju förmodligen leda till lite mera jobb, men å andra sidan också till mera kunskaper!

Jag ska fundera lite på det. Måste kolla upp vad som gäller lite me tror jag...

Smärta och sten

När jag vaknade i fredags låg jag på rygg i sängen. Jag skulle vrida huvudet för att se var väckarklockan stod i förhållande till min utsträckta hand så jag kunde stänga av den. Smärta! Det gick inte att vrida huvudet, provade åt andra hållet - det gick inte heller. Provade att resa mig upp, aj aj aj! Till sist lyckades jag med hjälp av handkraft lägga mig på sidan och lyfta upp kudden med huvudet liggandes på, så jag kunde kliva ur sängen.
Dramatisk start på dagen. Nackspärr. Under frukosten kunde jag hålla huvudet upprätt, bara inte vrida eller luta det åt vänster, men efter ett tag kunde jag inte ens ha det upprätt utan jag fick luta det åt höger. Med följden att det blev väldigt jobbigt! Som tur var skulle jag inte till skolan, fast vi skulle åka bil i tre timmar vilket var lite halvkul när musklen krampade och jag inte visste var jag skulle ta vägen av smärtan... Vi kom fram till stugan (för det var dit vi skulle) och jag kom fram till att det enda rätta var nog att behandla med lite smärtstillande, för jag började få ont i huvudet av att gå och luta på det sådär. Tack och lov gjorde värktabletterna att det släppte och jag kunde börja röra mig mer och mer. Idag, måndag, är första dagen som jag inte alls har ont i musklen.

Inget roligt att ha så ont att man inte kan röra sig. Som tur var har jag inte upplevt det så ofta. Vad jag kan minnas bara en gång tidigare, det var den gången jag var ute och åkte pulka i en hästhage och åkte stjärtlapp rakt in i en frusen hästskit. Slog i svanskotan eller något där i närheten så jag hade ont i flera veckor efterår och inte kunde sitta still för många timmar utan att få ont det närmsta halvåret... Första veckan efter jag slagit mig var värst såklart, hade svårt att sova för jag kunde inte vända mig i sängen utan att det gjorde j*kligt ont och jag vaknade.



Vi hade kursavslutning i torsdags. Första 15 poängen avklarade. Tentan gick bra och nu väntar vi bara på projektarbetet och kursbetyget. Skönt att ha klarat av en kurs! 

Nu känns det kul att få börja på en ny färsk kurs. Alltid kul att börja på nytt. Man kan lägga upp en ny studieteknik -som i och för sig brukar spricka efter ett par dagar, men i alla fall... Vi har också nya lärare, nya lokaler (på Geocentrum i stället för Ekologihuset), bättre schema samt kursbok på svenska.  Dessutom är ämnet mer avgränsat än i förra kursen och vi kan lära oss lite mera på djupet. Detta är en grundkurs i geologi som heter Berg, jord och vatten. Den här veckan avhandlar vi mineraler och bergarter. Hur bildas de och hur skiljer man på olika? Fruktansvärt komplext och rörigt för tillfället! Men ändå intressant så här långt, vilket jag inte trodde jag skulle säga om sten.

RSS 2.0