Slumdog Millionare

Igår var vi och såg nämda film. Kul att komma iväg på bio och se den! Jag förstår att filmen fick så många Oscars, det var ju riktigt bra. Det tyckte vi alla tre i gänget som såg den. "Den bästa jag sett på länge" var en av kommentarerna. För mig var det väl också en av de bästa jag sett i år, men det är tuff konkurrens har ju set mycket film i år =)

Filmen var stark i alla fall. Bra manus och klippning och kul att se en icke-Hollwoodiansk film för en gångs skull. Kanske jag inbillar mig, men visst märks det skillnad?

Som miljövetare kunde vi inte heller låta bli att förfasa oss över hur skräpigt det är överallt i scenerna i filmen. Sopor över allt, och ännu värre folk som lever på soptipparna. Tyvärr är det ju inte fiktion utan verklighet för många många människor i Indien. Min önskan att åka till Indien växte sig inte direkt starkare av att se filmen, men jag är i alla fall glad över att få se lite av "det riktiga indien" och lära mig lite.

Klart sevärd!

Nu blev det kväller

Nu är det mörkt och tyst i lägenheten. Kollade på tv ett tag, men stände nu, datorn har jag på batteri för tillfället!
Mörkt är det ju inte riktigt. STearinljusen lyser upp mer ön vad man tror. De snett mittemot på första våningen har också stearinljus som lyser upp. Hoppas det är på grund av Earth Hour!

Måste säga att jag tycker det är bra och föredömligt av MTG koncernen med radiostationer som RIX FM och Lugna Favoriter att släcka ner sändningarna helt under timmen. Fler borde följa deras exempel.

Earth hour

I kväll är det Earth Hour, det missar ni väl inte? Dags att släcka ner alla lampor som en aktion mot vårt enerhiförbrukande samhälle.

Kristiska röster har hörts om att det spelar väl ingen roll om vi släcker en timme, när vi ändå slösar på som vanligt annars. Kan ligga något i det, men jag tror ändå att en sådan här aktion kan ha effekt! För att det uppmärksammar problemet. Både för politiker som ser att folket bryr sig, och för den enskilde som ser sin förbrukning med nya ögon. Tänk på hur mycket vi har på jämt. Lampor som är tända i onödan, apparater i stand-by och att vi vanemässigt kollar på tv om kvällen i stället för att umgås med familj och vänner, läsa en bok eller spela spel.

Klockan 20.30 stänger jag av all ström jag inte behöver. Det ska visst vara bara lampor, men jag tänkte passa på att dra ner på lite extra. Tv:n, stereon och mikron som alla står på oavstängliga standbys (klockor visas och lampor lyser även om de är så kallat avstängda). Lamporna släcks och jag tänder stearinljus. Handukstorken på toa, som är på för att det blir så kallt där inne annars (på sommaren är den bara på när handdukar behöver torkas).  Bara som en manifestation. Måste ju gå att sysselsätta sig en timme utan lampor och tv!

Tyvärr har jag ingen elmätare i lägenheten så att jag kan se hur mycket förbrukningen går ner, det är ju lite trist! Men det blir i alla fall mysigt med stearinljus. Tjuvstartade med det igår så jag vet =)

Let´s Dance nörden talar

Är det inte lustigt, med vårkänslor kommer också lusten att förnya! Har fått en del fixat och förnyat i lägenheten den senaste tiden. Gardiner framförallt. Igår köpte jag påskris och påskliljor, nya krukor idag...

Appropå Let´s Dance finalen igår. Det var inte lätt att bestämma vem jag skulle rösta på. Både Laila och Magnus var ju duktiga, på olika sätt och värdiga vinnare. De tre bästa danserna igår var Lailas Star Wars och Showdans samt Magnus slowfox till Skönheten och Odjuret. Jag har kommit på att min dröm-maskeradkostym är just en sådan gul klännig som Skönhteten har, tillsammans med min dejt som så klart har den blå Odjuret-fracken såklart! Det är så vackert. Låten är fin och filmen är på topp 10 av mina favoritfilmer. Jag kommer inte att tveka att köpa den när den kommer på dvd!
Till slut röstade jag i alla fall på Laila, för sista dansens skull. Men jag blev jätteglad för Magnus skull också, fast kanske ännu mera för Annika Sjöö. Som har stått i tre raka finaler, och nu äntligen fick vinna.

Riskklassificerings kurs

Nya kursen började i tisdags. Den verkar hur bra som helst. Hela kursen är uppbyggd som ett projektarbete och efter varje föreläsning ska vi skirva ett stycke på den rapport som kommer växa fram under kursen. Verkar superbra, man kommer tvingas att jobba kontinuerligt! Under kursen ska vi lämna in vid tre tillfällen, så det gäller ju att hänga med! Vi skriver rapportern två och två, så jag kommer hänga mycket med B nu tio veckor fram. Men det blir bra! Förutom rapporten ska vi gruppvis också redovisa en fallstudie av ett förorenat område.
Några exkursioner blir det. Bland annat ut till den tomt som vi ska arbete med i kursen. "En riktigt skitig" tomt i Landskrona, där det enligt professorn finns både det ena och det andra.

Och de är så himla organiserade på Geocentrum, det gillar vi! Bra med information, tydliga instruktioner och framförhållning!

I eftermiddag ska jag på seminarium: "Hur Sweco jobbar med avfall och förorenade områden: Aktuella avfalls- och deponeringsfrågor och effektiva undersökningar förorenade områden"
Nördig som jag är så ser jag fram emot det!

Mellan två kurser och till Framtiden

Ledig dag!
Alltid skönt =) Har haft ledigt ledigt i helgen faktiskt! På grund av att det var en helg mitt emellan två kurser.

Internationella Miljöekonomin avslutades i fredags med sista redovisningen, en grupputvärdering och lite fika. B fick göra straffuppgift för att lärarna var lite oense hur det skulle gå till om man missade en dag, och så hade "fel" lärare fått sista ordet.
Nu är vi klara på Internationella Miljöinstitutet. Eller (Magnus:) The International Insitute for Industrial Environmenatal Economics = iiiee. Skönt att kursen är slut som sagt, men kommer nog att sakna den fina institutionen (byggnaden alltså).

Imorgon är det nya tag, då kommer först valbara kursen. Riskklassificering av förorenad mark. Tror det blir asbra. Hoppas det blir asbra, annars får jag snabbt tänka om i hur jag planerar att lägga upp min utbildning...

Jag var hos Syo och pratade ut i fredags. Funderar nu på att ta en master i markvård (förutsatt att det känns kul när jag börjar läsa lite kurser), och att lägga lite mer allmänna blandade naturkurser i kandidaten. Tänker mig en kurs i GIS, kanske organiskkemi till att börja med. Vill gärna lägga in någon kurs i stadsutveckling också, har redan en jag kan tillgodoräkna mig. Så måste man ju göra ett kandidat ex-jobb innom något också, det blir ju det svåraste! Men så länge jag tänker läsa en master är det bara att läsa på kurser, då måste jag inte läsa först en kanditat och sedan master utan kan läsa lite blandat. Alltså innebär det att jag inte måste göra ex-jobb nästa vår. Bara det går ihop i slutändan. Och det gäller ju att tänka, för jag vill gärna vara klar efter fem år. Det vill säga våren 2012.Det är lite rörigt! Jag vet i alla fall vad jag vill just nu, vad målet är. Det gäller bara att hitta dit genom rätt kurser!

Sista dagen

Så har sista dagen i den här kursen (äntligen) kommit. Har varit lite trött på den på sista tiden, vill gå vidare till nästa kurs!

Det är inte så att den här kursen har varit dålig. Innehållsmässigt har det egentligen varit en superintressant kurs. Vi har lärt oss om miljöarbete i industrin, hur man effektiviserar och sparar, hur ett miljöledningssystem kan fungera och hur man kan samarbeta mellan olika industrier. Ett intressant studiebesök ovanpå det till glastillverkningen.
Nästa del av kursen minns jag inte så mycket av, mer än föreläsarens lång långa monologer om ganska trista saker. Hur vi skulle läsa en massa långa artiklar som sedan avslutades i hemtenta, och därefter ett supertråigt seminarium. På det var tanken att vi skulle diskutera hemtenta-artiklarna i klassen, men i själva verket var det mest läraren som pratade och han avbröt gärna oss för att få in en egen monolog. Så den delen av kursen var kanske inte jättespännande, men jag tror ändå att jag lärade mig lite av det. Jag vet att det finns något som heter samhällskalkyler och att man kan räkna förtjänser av olika åtgärder på mer än ett sätt. Genom artiklarna lärde jag mig också mer om CDM (en mekanism i Kyoto-protokollet) och om Mangroveträsken i Thailand. Det är intressant kunskap att sitta på och kunna ta fram när det blir diskussion.
Sen kom projektarbetet, en fyraveckor lång process som tog slut till slut. Och som den här veckan avslutas med redovisningar. De är intressanta i sig, men diskussionerna efteråt blir gärna lite långa. Eftersom lärarna ger sig in i den och speciellt då monolog-läraren, inga namn nämnda...

Pratade med flera i klassen igår och vi börjar nog bli lite trötta på de där "gubbarna". Kursens innehåll har varit bra och lärorikt på det hela. Men administrationen kring kursen har varit usel och de kan bli lite långrandiga i sin iver att diskutera ibland. Några saker har varit direkt usla:

- Vi fick schemat tre dagar före kurssstart. Vilket de tydligen inte tyckte gjorde något eftersom "ni är ju ändå studenter och får räkna med att vara i skolan". Ursäkta?
- Tentan tog nära 30 arbetsdagar att rätta. Vi har rätt att få den efter 15. Vi har inte fått någon tentavisning heller.
- I efterhand får man veta att det blir straffuppgift om man missat ett obligatoriskt moment. Typ studiebesöket eller en dag den här redovisningsveckan.
Tidigare i veckan sa lärarna till B att det var okej att vara sjuk en dag utan att få straffuppgift. Dagen efter, när hon var hemma, var det en annan visa. Då ska alla som missat en dag opponera på ett extra arbete... snacka om dubbla budskap. Ska bli himla intressant att höra vad de har att säga om det idag, om hon måste görs straffuppgift ändå.
Själva har lärarna under kursens gång vårdat sjukt barn, fotvandrat på Kanarieöarna, undervisat i Budapest, varit i Kina, haft semester och på andra sätt varit okontaktbara...

Projektinlämning

Nu har vi lämnat in projektarbetet. Så skönt! Vi har hållt på med det jättelänge, tre eller fyra veckor beroende på hur man räknar. Så lite konstigt kommer det väl kännas att inte bege sig iväg till Ekologiguset och Mossen-tuvan (rummet som vi haft en stående bokning på att jobba i). Men mest är det skönt att ha lämnat in. Imorgon (japp, en lördag tyvärr) ska vi förbereda redovisningen. Den ska vi ha på måndag och sedan är vi klara klara! Vi har redan bestämt oss för att gå ut och äta lunch tillsammans för att fira!

Förra veckan var jobbig. Då var det mycket på gång. Skippade att träna då faktiskt. Vi jobbade med projektet typ 9-17 på måndagen och tisdagen, 14-18 på torsdagen, onsdagen var det seminatrium nere på institutet, torsdagförmiddag var det arbetsmarknadsdag för miljövetare och på fredagen var vi i Halmstad på studiebesök.

Studiebesöket var jättebra och intressant. Vi var på Pilkington i Halmstad, de gör float glas. Glas som bland annat används till fönsterglas med andra ord. Intressant att få se hur det såg ut där och att få lära mig hur man gör glas. I korthet så smälter man ingredienserna i en stor varm ugn och häller ut massan på flytande tenn. Sedan kyler man av gaset långsamt för att sedan dela det i önskade bitar. Allting går på ett enda jättelångt löpband (jag tror vi pratar en kilometer) och det tar två dygn från start till att det är klart. Processen är igång 24 timmar om dygnet årets alla dagar. Superintressant, och en massa miljöarbete hade de ägnat sig åt också såklart. 

Den här veckan har det också varit fullt upp. Vi har jobbat varje dag och lämnade in idag klockan 11:59. Gissa när deadline var!? Det blev nog ett ganska bra arbete till slut! Ett långt arbete, men bra tror jag. Titeln är Hur kass är plastkassen? Haha. Intressant ämne faktiskt. Men oerhört komplext. Plast är en hel vetenskap...

Åh den här veckan har vi också fått resultatet på hemtentan. Den poängbedömdes, max poäng var 60, godkänt 30. Jag fick 52 poäng! Dessa ska sedan läggas ihop med poäng vi får på tentan och på projektarbetet.
Tentan fick vi förresten också tillbaka idag. Hela 29 arbetsdagar efter att vi skrev den (vi har rätt att få resultat efetr 15 dagar). Jag fick i alla fall 52 poäng (av 60) på den också. Är mycket nöjd!
Gissa vilken poäng som hade varit kul att få på projektarbetet?

Optimist eller korkad?

 Idag investerade jag i en ny plånbok och i en termos. Detta trots bistra tider i ekonomin. Då talar jag alltså om min egna lilla mikroekonomi, som fått utså hårda påfrestningar efter en otolig ansamling räkningar i senaste månadsskiftet...

I den nya plånboken har jag bättre plats för alla mina plastkort, alla de där som man använder för att samla på sig rabatter och förmåner med - och det är ju bra för ekonomin eller hur?
Termosen kommer kunna nyttjas för att ha med varm dryck till föreläsning och exkursioner/utflykter. Vilket kommer att göra mig glad dessa dagar (...) vilket ger en nytta i sig, och dessutom behöver jag ju inte gå och köpa te för svindyra pengar...

Dålig investering? Tja det är frågan... En investering jag tänkt göra en längre tid i alla fall. Särskillt termosen som komer till nytta nu när vi i nästa kurs ska ut på en del exkursioner och fäältövningar.

RSS 2.0