Kursstart

Imorgon smäller det. Återkomsten till Lund och naturvetenskapen, så att säga. Nu blir det ordentliga tag igen, med ett betydligt mindre luftigt schema än vad jag hade under förra året i Malmö/Alnarp. Det kommer jag säkert att klaga på om någon vecka efter tidiga mornar och långa dagar. Men ska då försöka komma ihåg hur jobbigt det var att pendla, hur dumt det är med eftermiddagsföreläsningar, hur jobbigt det är att inte få föreläsningar utan behöva läsa det mesta själv och vad tråkigt det är att knappt träffa klassen. Säkert kommer jag också klaga på hur jobbigt det är att läsa till tentan och att ha grupparbete, men ska då komma ihåg hur tröttsamt det är att hela tiden självständigt analysera, ha egna teorier om saker som är väldigt abstrakta - som i samhällsvetenskapen- och att med detta producera text efter text efter text på samma ämne...!

Kursen som kör i gång imorgon klockan 09.00 heter Analys och metodik, och är en obligatorisk kurs om man vill ha en master i miljövetenskap i Lund. Så här beskrivs den i kurskatalogen:

Kursen studerar en specifik miljöfråga/hållbarhetsfråga utifrån ett flertal perspektiv där relevanta metoder som används inom miljöarbetet undervisas. En miljökonsekvensbeskrivning (MKB) löper som ett projekt under hela kursen där studenter arbetar i grupp med att arbeta fram en heltäckande MKB. MKBn presenteras och diskuteras i kursens slutskede. Djupdykningar görs inom fyra områden; kemisk analys, reningsteknik, ekosystemeffekt och systemanalys. Varje område innehåller en teoretisk del, där grundläggande koncept och teorier gås igenom, samt en praktisk del där studenterna arbetar planerar, genomför en laboration. En laborationsrapport skrivs och ligger som underlag till MKB projektet. Relevanta statistiska metoder tas upp och används inom respektive område.

Ödeslunch?

Idag ska jag äta lunch med Britta. Det stod plötsligt så i hennes kalender...
För några månader sedan ringde hon mig och frågade om vi hade bestämt att äta lunch den 25 augusti. Det stod nämligen så i hennes kalender. Hon undrade om vi verkligen hade bestämt något så många månader i förväg? Jag kunde inte bekräfta att någon sådan kalenderbokning gjorts, men vi beslöt att låta den stå kvar. Och i dag är det alltså dags. Vill ödet oss något måntro?

Min teori är att noteringen i kalendern är gjord i ett halvvaket tillstånd i syfte att bara anteckna ner en tanke. Vi brukar ju luncha ihop då och då när vi inte kursar ihop...

Stora monteringsdagen

Idag har jag skruvat ikeamöbler så att armarna värker. I lillebrors lägenhet. Från att endast ha hyst en bokhylla och ett skrivbord som han tagit med hemifrån finns där nu även ett sängbord, en byrå, ett matbord med fyra stolar, en bokhylla till, en säng, en matta, en stålampa och en taklampa. En taklampa som jag satte upp efter att ha tagit fram gamla fysikkunskaper i hur man skarvar elkablar :) Som tur var så var vi tre att hjälpas åt med skruvandet.

Nu ser lägenheten plötsligt mycket trevligare ut och nästa vecka kommer även soffan på plats och sedan blir det inflyttning.



 Mattan ger en rejäl färgklick till det annars ganska vita rummet.

 Det här sängbordet väger lika mycket som Hera, men varför känns det så mycket tyngre? Kan det vara därför att det inte är varmt, mjukt och pussar mig i örat? :)

Ett regnigt Köpenhamn

Jo, även på kontinenten var det regnigt och kallt idag... Nu kan jag i alla fall hävda att jag har varit utomlands på sommarlovet. Eller? Varför känns det som att det inte får räknas? Bara för att resan mellan Hovedbanegård och hem till föräldrana gick på under timmen! Premiäråkt citytunnelns hela sträckning har jag också gjort, sent om cider :) Kändes väldigt urbant, nästan som att åka metron i Köpenhamn.

Trots vädret så blev det mycket promenerande, då vi började med att åka ut till Frederiksberg och Falkoner salen för att se hur vi ska komma till Josh Groban-konserten om några veckor (vilket var vädligt smidigt, bara ett byte till Metron på Ørestad). Sedan gick vi in till de mer välkända stråken där vi tittade lite på Glyptoteket (gratis inträde nu i augusti, vilken tur!), Vor Frue Kirke (Domkyrkan) och Christansborgs slott. Så klart blev det också lite shopping, ett besök på Notre Dame, min favoritbutik, är ett måste :) Det finns så mycket kul som man skulle kunna köpa där. Jag köpte två fina fjärilar som ska bli magneter och utsmyckning på kylskåpet. Magnus hade chansen att köpa lite till lägenheten. Vi avslutade med en (dyr) fika på Illum och inköp av de obligatoriska kammerjunkrarna i matvaruaffären. Mums!

Trötta fötter nu...

RSS 2.0