En bra låt av MJ

Michael Jackson. Hans liv var ju en en da berg och dalbana så det är kanske inte så konstigt att det fortsätter även efter hans död. Men det känns lite tråkigt att det alltid ska bli så mycket kvällstidningsjournalistik efter en sådan här händelse. Det läcker ut informstion både här och där. Idag kom ju uppgifter från obduktionen och det skrivs om ekonomin och så vidare. Det är svårt att veta vad man ska tro. Vad är sanning och vad är bara en spinn-off effekt?

Jag vet väldigt lite om hans musikaliska karriär egentligen. Han var väl före min tid. Några låtar känner jag väl igen. Roligt var att jag upptäckte att han gjort orginalversionen She´s out of my life (från albumet Off the Wall). Låten är en jättefin ballad som jag har bara hört Josh Grobans version av tidigare. Hade ingen aning om att det var en Michael Jacksson-cover!

Klarvaken och overkligt

Imorse gick det fort att vakna. Broren och jag har klockradio på väckning halv nio varje dag. Vanligtvis ligger vi och slölyssnar/mornar oss i tjugo-trettio minuter. Idag vaknade vi med ett ryck.

Det första som vi hör på radion är nämligen nyheterna. Jag var vaken av radion men inte riktigt. Jag hörde vad som sades men vaknade inte till ordentligt och tog in det förrän lillebor satte sig upp i sängen (känns det som att han gjorde i alla fall, jag vet inte) och sa -"Va? Är han död?"

Och jo, det var han ju. Känns lite overkligt. Inte för att jag någonsin varit ett stort fan av Michael Jackson, men han har ju verkligen varit en person som alla vet vem det är. Oavsett om man lyssnat på hans musik eller inte.

Minnesprogrammen, samlingsskivorna och tributekonserterna lär hagla över oss den kommande tiden. De stora frågorna är:
- Hur mycket av obduktionsprotokollet kommer att offentliggöras?
- Blir det offentlig tv-sänd begravning? Jag har en känsla av att tittarsifrorna i så fall kan överstiga självaste Lady Dianas begravning...

Kan nog bli en dag sådan dag, "vad gjorde du /var var du när..."

Perspektiv

Vi diskuterar ibland, jag, min bror och våra kusiner, det här med att vara uppväxt i stan jämfört med på landet. Jag och brorsan har ju bott hela våra liv i Malmö, medan kusinerna växt upp i ett hus på landet i en liten by i närheten av en liten stad... Det har såklart varit skillnader i hur vi har växt upp. De hade häst och långt till skolan. Brorsan och jag hade cykelavstånd till skolan och nära till alla bekvämligheter.

Nu är ju inte vi några überstadsbor, vi har också fått vår beskärda del av landsortslivet. Genom stugan. Och tur är väl det, för hur hade världen annars sett ut om man alltid lever med storstadens alla bekvämligheter? I stugan lever vi visserligen inte på något sätt primiivt. Stadens bekvämligheter kommer allt närmare. Här finns både vattentoalett, varmvatten, el, telefon och numer också bredband. Men, ibland strular det och det är då man får lite perspektiv på tillvaron. När jag var liten hade vi mulltoa och sjövatten i kranarna. På vintern fryser vattenledningarna och vi får spola toan med manuell vattenpåfyllning. När vi får strömavbrott, det händer ibland, så blir här bäckmörkt. Inga gatlyktor. Då märker vi att vi trots allt sitter mitt ute i skogen.

Häromåret, närmare bestämt 2005, slog brlixten ner i huset och sedan dess har vår fasta telefon knastrat. Tills igår då vi äntligen fick en tekniker från Telia att fixa problemet.

Igår misstänkte vi att Hera fårr urinvägsinfektion och undersökte då möjlighten att besöka en veterinär. Och upptäckte att det inte alls ör självklart att få en veterinärtid så här mitt på landet. Det var minsann akutmottagning i Jönköpning som gällde och det är fem mil dit. Mottagningen i Eksjö var fullbokad. I Nässjö fanns en veterinär med fångoga telefontider och annars fanns det visst någon i Vimmerby. Också en jäla bit att köra. Perspektiv. Alla har inte ett supermodernt djursjukhus en kvarts bilresa hemifrån där man ofta får akuttider redan samma dag, eller i alla fall dagen efter...

Bredbandet fungerar (nästan) alltid smidigt i stan. Här i stugan är kusin H så snäll och delar med sig av sitt bredband trådlöst. Det funkar ibland, men ofta har vi dålig överföring och då svär man över det. Just nu sitter jag, för att få kontakt och bra överföring, utanför stugan. I en solstol med datorn i knäet. Vinden susar i träden, jag har sjön rakt framför mig, fåglarna kvittrar. Och just nu tänker jag, vad gör det egentligen om bredbandet inte fungerar perfelt i stugan alltid? När man kan sitta och ha det bra ändå. När man absolut inte behöver datorn varje dag.

Livet fungerar bra ändå. Även om man inte har alla bekvämligheter inom räckhåll hela tiden.

Tidning

Nu är det sommar! Vi har haft vår första somriga dag här i stugan. Solen har varit framme nästan hela dagen så när som på en timme eler två på eftermiddagen. Lagom varmt. Jag har dock inte vågat mig ner i sjön än, det får allt vara varmt någon dag till så att vattentemperaturen stiger något...

Vi var i stan ch handlade på eftermiddagen. Föruutom att jag bunkrade tandkräm för ett helt år (min sort är svår att hitta!9 så köpte jag en tidning. En tjejtidning. Veko Revyn. Som jag sedan när vi kom tillbaka ut till stugan la mig på en filt i solen för att läsa. Det är sommar för mig! Och vad roligt det var att bläddra i en tjejtidning, var ett tag sedan. Mest när jag läser tidninger är det typ Lundagård, eller Studentliv, om det inte är dagstidningen. Kul att få läsa något betydligt lättasammare. Helt perfekt på en filt i solen!

Nu blir det grillad korv. SItter med datorn just bredvid grillen. Mysigt!

Sista dagen hemma...

...är alltid lite speciell, dessa dagar blir ofta väldigt lika. Jag gör ungefär samma saker. Idag har jag hunnit med massor:

Jag har tvättat nästan allt i tvättkorgen och strukit all stryktvätt -vilket var en del. Höll på i omgångar att strycka. Säkert två timmar totalt... Men skönt när jag äntligen var klar!

Jag har också planerat vad jag ska packa och så har jag nästan packat ner allt. Väskorna räcker aldrig till och så blir det en massa irriterande småpåsar bredvid. Hoppas allt får plats i mammas lilla bil imorgon...

Jag har städat upp i lägenheten (gjorde en del av det igår). Diskat burkar och ostkupan i kylen, så jag bara kan tömma och torka ur den imorgon. För energibesparingens skull tänker jag stänga av den medan vi är borta =)

Rena lakan fick det blir också, när jag ändå tvättade. Har dock inte bäddat sängen än. En sak jag har kvar att göra innan jag lägger mig, En annan är att äta upp salamin i kylen. Två skivor finns kvar perfekt för ett knäckebröd. Sen kan jag diska den burken också =) Burkar måste diskas idag och inte imorgon så de kan självtorka över natten. Så jobbiga att få torra med handduk...

Jag har gjort maränger. 24 stycken som ser jättegoda ut. Men jag har inte smakar och är inte jättesugen heller. Har ätit så mycket glass. I ett försök att äta slut på den glass som jag gjorde i måndags. Men det finns massor kvar. Mer än vad jag orkade idag i alla fall, och jag har ändå ätit två rejäla portioner. Glass till frukost kanske? Annars får vi väl se om den håller sig i tre veckor...?
Igår bakade jag småfranska och havreflarn. Tror jag hade lite bakabstinens, var så länge sedan sist jag bakade!

Nu ska jag stänga datorn och packa ner den. Bädda rena lakan i sängen, packa ner mina sista grejer, vika den sista tvätten (lakan -jobbigast), äta min knäckemacka och sedan är jag nog redo att gå och lägga mig. Tror jag. Ska upp tidigt imorgon och åka till stugan. Köra till stugan. =)

Glassdag

Nu är jag klar. Och nu kommer de snart. Lillebror och kusinerna. Jag har inte hunnit allt jag tänkt idag utan har fått fuska lite. Det blev inget hemmagjort tilltugg till glassen utan köpekex och stryktvätten blev inte struken utan ligger gömd halvvägs under sängen... Men jag har städat på toa och dammsugit. Hängt fram en ren handduk. Diskat i köket.

Och så har det ju blivit glass. Den står i frysen. Hemmagjord glass som förhoppningsvis är god och ätbar om en timme. Gud som jag har slitit med den idag! Apelsinglassen ville inte som jag ville, men ser i alla fall ut att bli ganska bra. Den försenade mig dock ganska rejält och jag hann bli stressad. Jordgubbsglassen var lättare även om jag fick göra en tur bort till Ica för att få tag i jordgubbarna. Belgiska för 30kr/l. Inte vad man vill ha fem dagar före midsommar. Men man f¨år ta vad man får.

Totalt har jag varit och handlar fyra gånger idag. I nämnd ordning Willys, Ica, Willys och Willys. Jag som trodde jag skulle handla för hela veckan när jag gick till Willys första gången och slipa handla mer... Så blev det tre turer till... Ica var ju för jordgubbarnas skull. Willys nummer två för att köpa ägg och börja om på apelsinglassen, det första försöket blev mer omelett än glass. Willys tre var när jag insåg att jag dels inte hann baka havreflarn och dels för att jag insåg att jag inte hade någon saft hemma.

Nu borde de vara här när som helst. Ringer på nu, gotta go! Precis jag hann där!

Ny frisyr

Eller egentligen inte. Klippte ju den här frisyren redan förra sommaren, fixade till den i oktober men har sedan haft håret på utväxt. Inte medvetet, bara inte varit och klippt mig. Förrän i fredags. Jag upptäckte plötsligt häromveckan att mitt hår hade bivit långt. Kunde göra en fläta som nästan blev kvar. Dags för en klippning. Skönt att ha det kort i sommar. Så det åkte väl av minst en decimeter i fredags. Så skööönt!
Nyklippt hår blir förresten alltid bäst när man har fått tvätta det själv efteråt, vilket jag gjorde idag. Så lätt det gick, och så lite schampoo. Inte trasslade det sig heller!

Sitter i sängen och kvällssurfar lite. Vilket jag kan nu tack vare min superlånga nätsladd =)

När dagen tar en helt annan vändning

Vem hade trott att jag skulle hamna på ett styrelsemöte med Institutionen för miljövetenskap idag? Inte jag i alla fall. Faktum är att jag inte hade en aning om att det ens var ett möte idag förrän en kvart innan det började...

Jag gav mig bara ut på en promenad före lunch där jag skulle passa på att lämna böcker på biologibiblioteket och köpa tandkräm. När jag kom till Ekologihuset, platsen för bibliotketet, träffade jag studierådets ordförande (E) där. Hon skulle på mötet och tyckte jag skulle hänga på. Två bra anledningar till det var att det ska finnas två studenter representerade på dessa möten, men E var ensam idag, samt att jag ska engagera mig i studierådet nästa läsår. Detta kunde ju bli en bra "prao". Inte för att jag hade mycket att säga på mötet, inget alls för att vara noga. Jag hade ju varken sett dagordning eller diskussionsunderlag innan. Men det kändes ändå vettigt att vara med. Nu vet jag ju lite mer om hur det går till och vilka som är representerade på mötena.

Föga anade jag när jag tog min bibliotekspromenad att jag skulle komma hem först fyra och en halv timme senare! Men vad skönt att inte ha något planerat och kunna göra en sådan spontan sak!

Sötast

Sötast är helt klart Hera =)

I morse (förmiddags) kom hon och väckte mig! Jag befinner mig i Malmö och brukar alltid be om att blil väckt vid halv tio. När jag kan undvika att sätta en väckarklocka så gör jag det. Vanligen brukar det vara mamma eller pappa som väcker mig, men i dag nästan prick halv tio så kom Hera upptassandes för trappan till mitt rum!

Jag bor ju på vinden och det är en ganska smal, brant och hal trappa upp. Hon går upp själv men inte ner. Det är ofta så när jag är hemma att hon gladerligen rusar före eller kommer efter när hon inser att jag är på väg dit upp. När hon väl kommer upp nosar hon lite och är sedan nöjd och vill gå ner igen och då får man bära.

Imorse (förmiddags) hade hon tydligen, enligt de andra i familjen, själv tagit initiativet att gå upp till mig. Det var när lillebror började röra på sig, vilket var halv tio. Då rusade hon upp till mig! Tyckte väl det vr dags att jag också kom på fötter... Jag vaknade redan när hon gick upp i trappan och så kom hon bort till sängen och gav mig några blöta pussar! Jag gick inte upp direkt så hon satte sig och blev klappad en stund. Sen ville hon gå ner igen vilken hon demonstredae med att gå bort till trappan, och när jag kom på fötter genom att lyfta upp framtassarna så att jag skulle kunna lyfta upp henne! Jag bär alltid henne så att hon har framtassarna liggandes över min axel nämligen och det har hon lärt sig =)

Tänk om man kunde få bli väckt så varje dag!

Jag har röstat!

Just det, idag förtidsröstade jag på stadsbiblioteket. Gör det du med eller gå och rösta på söndag!

Fira demokratin, att vi faktiskt FÅR och KAN rösta! =)

Inlämnad!

Nu är sommarlovet nära!

Idag lämnade vi in sista delen av vår rapport. Nu är den komplett. Längsta rapporten jag har gjort någon gång: 46 sidor. Men så har vi ju också hållt på med den sedan i slutet av mars - 10 veckor. Det är samma tid som man gör (enligt planen i alla fall) ett kandidat ex-jobb!

Imorgon har vi seminarium och sedan är kursen finito. En bra kurs har det varit!

Det är lite märkligt att inte riktigt ha den där sommarlovskänslan som man alltid hade i grundskolan och på gymnasiet. Den där man gick och längtade hela maj. Där undervisningen trappades ner mer och mer. Man hade de sista proven, och de nationella prov. Betygssamtal. Inställda lektioner. Utvärderingar. Planering av skolavsutningen, kläder och så vidare. Det finns inte riktigt nu. Det är inte det samma att gå på sommarlov längre.

I den här kursen har vi ju knappast träffats i klassen. I början av kursen hade vi föreläsningar två-tre dagar i veckan. Men de senate veckorna har vi knappt träffats en gång i veckan ens. Det har varait B och jag och Rapporten. Sen är det ju inte så - om jag ska vara ärlig - och det ska jag väl för vi sa det till och med till läraren: Vi har inte direkt jobbat häcken av oss i den här kursen. Den har varit väldigt soft, lite för soft kanske till och med. Jag har till och med satt i system att sätta väckarklockan på sju varje morgon oavsett om jag ska i väg eller inte, bara för att inte förslöa mig. Så en anledning till den uteblivna sommarlovskänslan är säkert att jag har haft så mycket ledig tid redan, nu när det dessutom har varit varmt att det inte har känns som om det skulle bli någon större skillnad när det väl blev lov. Oj vilken lång mening. Nu de sista dagarna har vi jobbat en hel del med att få klart det sista på rapporten och visst är det jäkligt skönt att vara av med den. Lite tjatig blev den nu på slutet. Bara för att det känns som att vi babblat på om samma saker hela tiden. Hur många gånger har vi intre skrivit "förorening", "fastigheten", "fyllnadsmaterial", "MIFO" eller "industriområde".

Häpp, nu ska jag iväg och tvätta. Sedan ska jag göra en utvärdering av basblocket på miljövetenskapsutbildningen och sen bestämma mig för vad jag ska rösta på i EU-valet. Funderar på om det enlaste vore att förtidsrösta? Dags att bestämma sig i alla fall!

Längtar ut

Hela helgen ute i det fina vädret. Idag instängd bakom stora fönster på Ekologihuset. Längtar ut!

Är också sugen på glass, åt en sådan god igår =) Ben & Jerry finns ju i år på GB:s meny Wich och den var supergod. Kanske inte så glassig, mer åt kakhållet. Men god!

Nej, nu ska jag väl återgå till rapportjobbandet. Blev lite trött på det. Min fil, som jag ändå fixat en massa med våra tabeller idag, fick plötsligt ett oåterkalleligt diskfel, gick inte att spara och försvann sedan. Undrar om den finns att hitta, annars är det väl bara att göra om. Tur att jag alltid sparar om filen som en ny version varje dag och dessutom skriver vi alla texter i andra filer och klipper in i rapportfilen efter hand. För att alltid ha back-up. Annars hade hela arbetet varit borta... Den tanken vill jag inte ens tänka.


God!

RSS 2.0