29 timmar senare

Arbetstimmar ska sägas. Så lång tid tog det att klicka mig igenom hela listan av Sveriges 290 kommuner för att se hur de hanterar sitt trädgårdsavfall. Otaliga kommunhemsidor, miljö & energibolag samt avfallsbolagshemsidor har genomsökts. Stor eloge till de kommuner med lättillgänglig information om trädgårdsavfall. Som är tydliga. Och plus till dem som lagt upp en skiss över hur sorteringen ser ut på återvinningscentralen! Det underlättar sådana här undersökningar väsentligt.
 
Mitt arbete mynnade ut i ett omfattande excelark som jag nu ska försöka göra något med.
Grejen är att som jag förstår det så sker ingen sortering av trädgårdsavfall på återvinningscentralerna i Malmö och Lund (Sysav och LRVs centraler). Men om man ska göra biogas av trädgårdsavfallet behöver en sortering ske. Min uppgift i ex-jobbet är att ta reda på hur man kan införa sortering för Lunds kommuninvånare. Alltså blev det intressant att se hur andra kommuner gör. Mina undersökningar visar att 94 kommuner har sortering i flera fraktioner, till exempel Ris & Grenar samt Komposterbart (gräs, löv, mossa o.s.v.). Det kan vara fler som har det utan att lyckas förmedla det via sin hemsida. En sak kan man lungt säga, det är stor skillnad på hur bra informationen är på de olika sidorna!
 
... och så hittade jag lite kul detaljer:
  • I Bjurholms kommun kan man sortera i fraktionen "Bränbart överstort avfall". Är överstort ett ord??
  • På Hagby ÅVC i Danderyds kommun kan man ta hjälp av en webkamera för att se om det är köer. Facinerande att se på.
  • Återvinningscentralen i Emmaboda drivs av företaget Möjligheternas hus AB. Gillar namnet, låter positivt!
  • I Gnesta kommun kan man beställa hämtning av sniglar i särskilda plastkärl (latrintunnor med etikett). Äckligt värre!
  • I Hällefors kommun tycker de att man ska packa avfallet smart före man åker till ÅVC, med hjälp av den karta över ÅVC som fås på plats! Hur ska det gå?
  • Vad man också lär sig är det om man letar efter en kommuns Återvinningscentral (ÅVC) så är det oftast inte just det som står i vänsterkanten där man ska klicka. Det står det lokala namnet på ÅVC. I Ljungby till exempel heter ÅVCn Bredemad. Låter ju som skånska för mat man kan bre på en macka eller något :)

Dagens frisyr

I natt drömde jag att jag flätade mitt hår i två flätor. Därför kändes dagens frisyr ganska given :)
I drömmen gick det inte så bra, då hade jag en jättesmal fläta på ena sidan och så blev den jättetjock på andra sidan. Det gick bättre i verkligheten. I drömmen hade jag också längre hår än vad jag har nu, ska jag tolka det som att jag inte borde gå och julklippa mig?

Veckorstart hos sjukgymnasten

Dags att komma igång igen efter helgen. Började veckan med ett besök hos sjukgymnasten. Bra start med lite inspiration. Behöver en nystart med min pilatesboll eftersom jag kom av mig när den gick sönder. Nu har jag en ny boll som är upppumpad och redo att användas. Bra då med en ny övning också för inspirationen.

Helgen var trevlig men innehöll lite för mycket huvudvärk. Både fredagen och söndagen var dåliga och då är jag påverkad även på lördagen och idag. Trött idag och lite ont i mitt stackars huvud. Ska försöka behandla det väl nu och förhoppningsvis återgå till "normalläge". Ska börja nu med lite lunch och sen får det väl bli lite ex-jobb i eftermiddag.

Bollen har krympt

Min pilatesboll har krympt med cirka 10 centimeter i omfång :( I söndags kväll när jag tränade på den märkte jag inget konstigt men i går förmiddag var den plötsligt väldigt liten. Väldigt skumt, för jag kan inte hitta någon defekt och den verkar inte krympa mer om jag sätter mig på den... Tur min personliga pumpare kan komma förbi redan i eftermiddag så vi kan pumpa upp den och se om den håller luften. Annars gäller det att övertyga Stadium om att det inte är mitt fel...

Igår fick jag i alla fall yoga-träning och idag får jag göra mina övningar som inte kräver boll.

Måndagstrött

Det känns som att jag inte riktigt har vaknat idag... Ögonen är trötta och spänningshuvudvärken gör sig påmind. Känner ingen som helst motivation till att jobba just nu, men jobbar på att komma igång. Kanske rent av ska börja med att gå till willys och försöka handla lite och hoppas att hjärnan vaknar till lite...

Helgen var i alla fall väldigt mysig uppe i stugan. För att inte vara uteväder var vi ändå ute en del. Och annars var vi inne och hade det gott framför brasan eller under en filt med god bok till hands!

RSS 2.0