Dan före dan

Dan före dan och jag är i Lund. Var hemmahemma i helgen, men kände att jag ville fixa lite här så jag kom hit i går förmiddag och ägnade dagen åt sistaminuten julshopping (en timme på stan), att tvätta, baka tekakor, stryka tvätten, plugga och slå in julklappar. En riktigt effektiv dag faktiskt!
Nu idag är det dags att flytta hemhem över julen och obestämd tid frmmåt. Inte jättekul att sitta här i Lund. Det känns lite ödsligt, jag vet ju att många har åkt hem över julen. Det är släckt i de flesta fönstren... Så förmiddagen har jag ägnat åt att packa ihop mina grejer och förbered lägenheten för att stå tom en vecka eller så.

Redovisningen vi hade i tosdags blev förresten superduperbra, precis som vi förutspått! Haha, vi var den enda gruppen som gjort något kul av redovisningen och vi var först ut på dagen. De andra gruooerna fick nog lite komplex ;) Folk skrattade åt våra skämt och bilder. Vi hade inte klätt ut oss, men tagit skojiga foton som vi målat i paint för att till exempel få till tomtens skägg. Efteråt sa lärarna att det var en av de bättre redovisningar de sett! Läraren som granskat vårt arbete (uppsats) sa det samma om den, och vi fick högsta betyg :)
En lyckad och mycket rolig redovisning!

Dags för lunch, att packa ihop datorn, bära ut sopor, förpacknngar och tidningar, vattna blommorna och diska. Mamma kommer och hämtar mig vid två. Imorgon är det julafton!!

En skakande morgon

Låg i sängen och halvsov sådär som man kan göra strax innan väckarklockan ringer. Plötsligt börjar hela huset skaka, på riktigt. Inte så där en liten skakning som kan vara i bland utan det skakade riktigt. Kändes i hela huset, toadörren som inte var riktigt stängd slog och man rördes lite fram och tillbaka i sängen. Som om jag blev omskakad.

Min första tanke var jordskalv, sen kom en förnuftigare tanke förbiflygande om att det säkert bara var en stor bil. Men så kom en ännu förnuftigare tanke, att så länge det inte var en kolon stridsvagnar som passerade just nedanför fönstret eller på taket, så var det nog inte bilar. Tankarna tillbaka till jordskalv. Häftigt!

Slog på radion och fick det bekräftat. Hela Skåne har känt det, även Blekinge och Danmark. Enligt egna rapporter även Mariannelund. Ascoolt, tycker jag! 

Har svårt att fokusera på annat just nu. Har lokalradion på. Jag började genast leta upp mina papper från geologin där jag vet att vi fick en länk till en sida där man kan se de senaste jordskalven, som världens olika seismografer har mätt upp. På den sidan står det att det var ett skalv i Sweden klockan 05.20 (vilket är GMT-tid, alltså 06.20) 4,7 på richterskalan och att skalvet skedde på 10 kilometers djup, på latitud 55,620 och longitud 13,620, vilket de på radion säger är fyra mil utanför ystad.
Kolla in sidan, den är rätt cool: http://earthquake.usgs.gov/eqcenter/recenteqsww/Quakes/quakes_all.php

Är grymt avundsjuk på dem son läser geologi idag. De bara MÅSTE ägna dagens föreläsningar åt att diskutera detta!

Är det inte konstigt också att vissa människor reagerar på en sådan här sak genom att genast ringa SOS Alarm, trots att det inte är fara för liv eller liknande? Tror de att sjuksköterskorna på larmcentralen kan svara på varför det var en jordbävning? Nej, lyssna på radion i stället eller läs nättidningar. Där är det större chans att man får veta något, och så ockuperar man inte SOS-trådarna för dem som verkligen behöver ringa dit!

De säger förresten på radion att man inte får säga richterskalan längre, tydligen ska man braa prata om magnitud, dvs styrka på skalvet.

Ska bli spännande under dagen att höra mer om varför skalvet har ägt rum! Vad som utlöste det. Vi bor ju långt ifrån de tektoniska plattgränserna... Kan misstänka att detta kommer att diskuteras överallt idag.


Kommentar senare: djupet, magnituden och positionen har senare ändrats. Rätt magnitud blev 4,2.

Superduper redovisningen ?

Oj vad duktiga de var, mina kära projektgruppskompisar! Medan jag låg hemma med migrän och vred mig i plågor (nära på) och mådde allmänt pyton, så snickrade de ihop vad som kan bli en riktig kanonredovisning! Fick manuser på mejl. 
Det var en julberättelse där  jultomten är en producent av elektriska och elektroniska produkter som inte vet något om sitt ansvar. Miljönissen har dock koll och leder tomten på rätt spår :) Tror det blir kanon! Vi kommer ha publiken lindade runt lillfingret, haha. Hoppas vi får klä ut oss också!

Vårt projekt handlade alltså om producentansvar för elektriska och elektroniska produkter. Det visade ig att Sverige har ett ganska väl fungerande insamlingssystem som drivs av El-Kretsen. Förra året samlades 17,5kg elektronik in per invånare! Några problem hittade vi dock med systemet (nu kommer det, Emilia!).
    Det är för alla producenter obligatoriskt att registrera sig hos Natutvårdsverket, och att rapportera hur mycket man tillverkar, säljer, importerar och samlar in. Man måste också vara med i ett insamlingssystem. Naturvårdsverket är tillsynsmyndighet, men klarar inte riktigt av uppgiften. Alla producenter registerar sig inte, och det är svårt att fånga in smitarna. Om man som producent inte sköter sin rapportering, när man väl har registrerat sig, kan man åka på miljösanktionsavgifter på 20 000kr. Problemet där är att alla producenter, stora som små, får lika mycket i avgift. Stora företag skulle kunna tjäna på att fuska. Än finns inget straff för att inte registera sig hos Naturvårdsverket, men bötesstraff är på gång.
    Ett annat problem i insamlingssystemet, som ligger på den enskildes plan är att många småprodukter hamnar i de vanliga soporna. Batterier, glödlampor, små leksaker. Men allt som rör sig lyser eller låter ska ju samlas in. Och allt som används för att saker ska röra sig lysa eller låta, dvs baterier och sladdar ska också samlas in.

(H)julen rullar igång

Idag har det varit jul för hela slanten! Julshopping i förmiddags med lillebror. Det blev en och en annan julklapp! En effektiv inköpsrunda, tyvärr hann vi inte gå runt så mycket i stan och titta på juldekorationerna. En annan dag kanske, helst ska det ju vara mörkt då också!
Nu på eftermiddagen har vi haft familjebak, lussebullar blev det i massor! Blir nog gott gott när vi får provsmaka ikväll! I söndags bakade vi pepparkakor och de blev goda goda :) Nu känns det som att julen är på intåg på allvar. Har haft tid för att ägna mig åt julen de senaste två dagarna. Handlat julklappar, hängt upp julgardiner och varit på julfika hos en kompis. Skolan har lugnat ner sig rejält i och med att vi lämnade in vårt projektarbete i tisdags. "Producentansvar för elektriska och elektroniska produkter - en lysande idé eller ett el-ände?" Nu ska det "bara" redovisas nästa vecka.



Problemet, Emilia, var just allt det där jag skrev! Att pärmar och block vägrade ligga still och att vi hela tiden behövde använda alla grejerna och komma åt att anteckna och strtyka under. Alldelles för liten plats. Vi brukar inte sitta i föreläsningssalar, utan i vanliga klassrum med stora rejäla bord, så det var lite ovant!

Ny kappa

Jag var på Nova Lund idag med mamma! Så juligt och fint där var :) Lampor över allt. Jag köpte en jättefin grå vinterkappa i ull på H&M. Eftersom jag är lite galen i halsdukar, mössor och vantar så blev det även en serie sådana i stickat petroliumblått. Jättefina =)

Är mycket nöjd med köpet som sådant, även om kvittot innehöll liiite för mycket siffror... Därför också ytterst irriterande att nu på kvällen få ett mejl från H&M Club om att jag mot uppvisande av kupong får 20% på en valfri vara! Hade den kommit igår, hade jag sparat 160 kronor! Lite surt!

Hoppas på uppehållsväder imorgon , så jag vågar ta kappan på mig! Vill ju inte gå ut i regn, snöblask första dagen...

Dags för lite te och julkaka. Har lite ont i halsen :/ Brukar jag i och för sig ha då och då, så får hoppas att det som vanligt är övergående.

Ett litet litet bord

Tänk en föreläsningssal med bord i modell mindre. Tänk att det lutar så där irriterande så att blocket hela tiden glider ner mot knät. Tänk att dessutom ha ett block, pennor och två fulla pärmar att hålla reda på. Gärna ska man slå i pärmarna och kunna läsa, stryka under och skriva kommentarer, helst i båda samtidigt eftersom föreläsaren hoppar fram och tillbaka hela tiden. Samtidigt som man antecknar i blocket. Och allt glider nedåt hela tiden, så man måste hålla i det hela tiden.

Blir galen! Och fyra timmars föreläsning hade vi idag också. Var liiite trött på pärmarna sedan.



Glada fakta idag:

- Gladast: 1 december med allt vad det innebär. Julmusik, mys, julkalender, chokladkalender, och tomtar =)
- Jag orkade cykla hela vägen till skolan =)
- Det känns som att vi i alla fall kommer lite frammåt på projektarbetet. Vi har koll på problemen.

RSS 2.0