30 November

Min bror tyckte han steg upp tidigt imorse. Jag steg upp två timmar tidigare. Det var tidigt det, trodde knappt att tidningen skulle ha hunnit komma. 04.30 stod väckarklockan på. Bara för att jag började en halvtimme tidigare än vanligt i skolan och då får man åka hemifrån en hel timme tidigare. Det blev inte ljust förrän jag var framme i Kristianstad, och Malmö -det lilla jag såg- var lite sömnigt. Inte lika mycket bilar och pendlare ute vid sex som det är vid sju. På sjubussen sitter alla pendlare och läser Metro och alla läslamopor är tända plus bussens takbelysning. Idag på sexbussen satt nästan alla och sov och bussen var helt nedsläkt. Ganska mysigt faktiskt. Men alldelles för tidigt för mig. Gatustädarna var ute och plockade skräp och det doftade himmelskt från konditoriet mitt emot busshållplatsen. Två yrken jag inte tänker satsa på!

Vi var på studiebesök idag, två stycken faktiskt. Först var vi på Avloppsreningsverket. Det var inte så roligt och inte bara för att där luktade skit utan därför att guiden var jättedålig. Man hörde inte vad han sa eftersom han inte pratade till hela gruppen utan bara till vissa personer. Missade det mesta faktiskt, och det enda jag fick ut av det hela var väl att se vattenbassängerna - urk!
Nästa studiebesök var betydligt roligare eftersom det var en bra och kunnig guide. Vi var på något som heter Kretsloppsparken, det är där de sorterar Kristianstad kommuns sopor. Intressant faktiskt att se hur mycket de faktiskt kan ta till vara på av vårt avfall, så mycket som 92 %. Antingen återvinns soporna (metall var hett eftertraktat på marknaden) eller så går det till förbränning och blir el- eller värmeenergi.

Imorgon är det fredag...
...och inte vilken fredag som helst!

-  Det är den 1 december och dags att hänga fram chokladkalendern och ta fram datumljuset.
-  Bara 23 dagar till julafton och en massa kul som ska hända innan dess, julbak osv.
-  Det är bara två dagar kvar till söndag och första advent då det är dags att sätta upp ljusbågen i fönstret och gå på julskyltning i stan!
-  Julkalendern börjar. Flipp eller flopp?
- I tzaks Julevangelium börjar på tv. Har längtat i ett halvår på att få se Tiffany Person, Kajan och de andra förbereda sig inför julen...
-  Jag är ledig :)
-  Det är Idol-final. Jag vet faktiskt inte vem jag ska heja på, vem jag helst vill ska vinna. Det är svårare i år än förra året tycker jag. Erik och Markus känns väldigt jämna. De två har varit mina favoriter och jag har röstat på båda de senaste veckorna. Imorgon är det dags att bestämma sig. "Rock-Markus" eller "Snygg-Erik" ? -som .SE uttryckte det. Vet inte faktiskt. Har i och för sig gillat Makus hela vägen från början, men Eriks resa gjorde att jag fick upp ögonen för honom också. Så nu vet jag inte, ena dagen lutar jag åt den ena och andra dagen åt den andra... Tyvärr blir det kanske som ifjol att vinnarlåten avgör - den som låten passar bäst för vinner och det är nog Erik i så fall. Klurigt men spännande!

Ha det gott!


Trött

Så trött jag är idag och var igår... Usch, ser inte alls fram emot att stiga upp tidigt igen imorgon och dagen efter och dagen efter...
    Idag har det varit mörkt, mörkt och åter mörkt hela dagen. Dessutom lite kyligt på mitt rum så jag ska ta fram det extra elementet tror jag, så jag kan slå på det en stund innan jag ska lägga mig. Vill ju inte att tårna ska förfrysa under natten :)
    Fick ett mycket starkt råd (order) av min sjukgymnast idag att byta min ganska snygga skolväska mot en ordentlig ryggsäck, för att inte belasta axlarna fel. Så jag får väl ta min fula och inte så praktiska (för lite fack och fikor) ryggsäck och hålla ögenoen öppna efter en snyggare och mer praktisk på stan. Det ska också vardagsmotioneras mera, trappor (men jag fick dispens för läskiga trappor!) och hoppa av bussen en hållplats tidigare. ..
    Nu blir det inte mer idag, jag ska motionera fram mitt element! Kram

Här pluggar jag

Här pluggar jag
Hus 20, Matematik & Naturvetenskap, Högskolan i Kristianstad

16 november

Det regnade såklart i måndags när vi var på exkursion. Vi bilade runt Hammarsjön söder om Kristianstad och stannade till för att kolla på några olika biotoper (naturområden). Det var en ekskog, två strandängar och ett "utemuseum" på en sandmark. Det regnade och blåste som tusan. Vi blev helt stelfrusna allihopa och satt och fikade inne i bilarna på fikapausen... Det tog flera timmar innan jag slutade frysa sen jag kom hem...
Idag var vi på studiebesök på Kristianstads kraftvärmeverk Allöverket. De producerar el och fjärrvärme genom att elda träflis. Bra för miljön och kul att få se hur det gcik till där. Även om det enda man såg var en massa rör, ventlier och plåtlådor...
Nu är skolveckan slut och jag behöver inte åka till Kristianstad igen förrän på måndag :)

Jobb

Fick brevet häromdagen som jag gått och väntat på i en evighet känns det som. Svaret på min jobbansökan. När jag såg kuvertet så anade jag vad som skulle stå i det, för det var ganska tjockt  :) Och jag anade rätt  - Jag fick jobbet! Ska nu jobba nio förmiddagar i december (11-21) på Posten och sortera julkort. Det ska bli roligt, både att tjäna lite pengar och att ha något att göra de två veckorna då jag ändå inte har skola!

Nu har jag varit min första vecka i Kristianstad (ledig imorgon) och det har gått bra. Spang på Amra från sommarjobbet i trappan idag, men hann tyvärr inte prata så länge med henne. Kul att se ett känt ansikte på en annars väldigt okänd ort. Inte utan att man känner sig en aning utanför ibland, och då menar jag i det avseende att jag inte känner till staden och dess omgivningar eller skolan. Har överhuvudtaget inte fått någon presentation av skolan, ingen campuskarta, ingen som pekat på caféet, kårexpeditionen, lärarrummen, kaffeautomater - nada. Är lite vilse ibland! Lärarna pratar ofta om naturområden runt Kristianstad - med det säger jhu inte mig något för jag vet ju inget om naturen där! Men lite bättre blir jag kanske på det på måndag för då ska vi ut på exkursion och kolla in olika biotoper. (snälla låt det vara fint väder).

Varför kan jag inte skriva Kristianstad på datorn? Jag missar alltid i:et efter t:et så att det blir Kristanstad... Får öva lite kanske...


Ny kurs, ny stad

Så kom dagen då jag skulle börja pendla till Kristianstad för min nya kurs. 5 p Natur- och Miljövård. På det hela taget blev väl dagen rätt bra, men den kunde ha börjat bättre och billigare.
   Det hela började med att jag redan i förra veckan glömde att skaffa ett 30-dagars buss/tågkort, hade jag gjort det så hade den här morgonen blivit lite billigare i alla fall. Så många om, men i alla fall... För att hinna köpa detta kort innan jag gick på bussen på Värnhem så var det ju bara att ta en buss tidigare hemifrån och kila in på Skånetrafikens Kundcenter och fixa det. Plättlätt. Om det nu hade varit så bra att bussen hemifrån mig som skulle gå 07.46-hade kommit! Det gjorde den inte och de som stod på busshållplatsen sa att 07.40-bussen inte heller hade kommit. Det var varken snöstorm, blixthalka eller orkan så varför två bussar uteblir kan man ju undra. Till följd av att två bussar alltså uteblivit så var då självklart 07.55-bussen försenad med ett par minuter och proppfull när den kom. Men vi fick plats allihopa på hållplatsen. Jag landade på Värnhem cirkus 08.04. Det var sex minuter till min Kristanstadbuss skulle gå, inte en chans att jag gick in på Skånetrafiken då. Även om köpet bör ta max 3 minuter så vet man aldrig... Ville inte missa bussen och komma en timme försent till skolan. Så när bussen kom så halade jag upp plånboken och gjorde mig redo att stiga på. När det var en person framför mig i kön till bussdörren fick jag för mig att kolla upp på bussen, bara för att vara säker på att det var rätt buss jag steg på. Well, tur att jag gjorde det. Det var visserligen SkåneExpressen nummer 1, men det var den som stannade redan i Hörby. Varifrån den kommit vet jag inte, den skulle gå en halvtimme innan eller en halvtimme efter min 08.10 buss som alltså skulle gå hela vägen till Kristanstad. Lättad över att jag kollat så kunde jag stiga på den rätta bussen som kom precis bak efter.
   Bussen var ungefär halvfull och jag fick en sittplats. På första hållplatsen i Lund, steg nästan alla av så vi var väl en fem-sju personer kvar på bussen. En lugn och skön resa alltså.
   Nästa problem, som jag visserligen upptäkt redan hemma var att den här bussturen inte skulle gå ända ut till högskolan (vissa morgonturer gör det), min buss skulle ankomma till resecentrum 09.40 och stadsbussen jag skulle ta ut till högskolan skulle avgå 09.41. En senare buss och jag skulle bli försenad. Den stora frågan var då, skulle minuterna vara på min sida? Självklart inte. När jag stigit av min buss, ser jag hur den andra precis har kört iväg från hållplatsen. Lagen om alltings jäv... Nej jag ska inte svära, och jag hade kanske kunnat undvika det om jag i stället tagit tåget från Malmö, då hade jag kanske hunnit med den där bussen - men sånt vet man ju aldrig så jag ska inte gräma mig såmycket över det. Bara lite, för eftersom jag inte ville vänta på nästa buss och komma tjugo minuter försent till första lektionen (började 10) så var det bara att leta upp en taxi. Frågade en tant som stor och rökte vilket nummer man skulle ringa. När hon väl förstått min fråga kändes det som att hon lutade sig mot mig, och genom cigarettröken sa hon med sin rökraspiga röst något i stil med "vad jag har hört så är alians den billigaste taxin" och så gav hon mig nummret. Jag fick nästan intrycket av att det var en hemlighet hon delade med sig av, att hon lutade sig fram och sa något i förtroende. Kanske inte, men känslan var nästan så. Jag fick min taxi i alla fall och fick betala 72 kr för min tre kilometersresa som tog åtta minuter ut till högskolan. Till de 84 kronorna på busser ger detta alltså en resekostnad på 156 kr som jag kunde sparat om jag för det första köpt pendlarkortet förra veckan och dels haft tur med minuterna och inte missat bussen.
   Med andan i halsen klev jag in i lektionsklassrummet ett par minuter över tio, sist (nästan, det kom en kille en halvtimme senare). Läraren hade börjat prata men inte hunnit så långt, det fanns en ledig plats precis vid dörren så jag kunde smyga in utan att det blev allt för pinsamt. 
   Förmiddagen flöt på bra med introduktion till kursen och lite miljöhistoria. Sedan var det lunch. Jag sett ut på kartan över högskoleområdet att det fanns en resturang precs i utkanten och den tog jag sikte på. När jag kom dit så upptäckte jag att den hade stängt, slagit igen, lagt ner. Där fanns ingen möjlighet att äta. Jag gick ett varv runt området för att försöka lokalisera något annat ställe att äta på. Jag såg inte en enda kebab-, falafel-, korv- eller pastavagn på hela området, finns de så gömmer de sig väl (ok, jag gick ju inte runt allt). Såna kryllar det ju av runt högskolan i Malmö, vad är det för fel på Kristianstad? Häpp, jag fick gå till caféet (också på min karta) och köpa en kall pastasallad - som i ärlighetens namn inte var så god eftersom den 1) var just kall 2) bara innehöll pasta, kyckling, ärtor, majs och paprika 3) också innehöll ruccolasallad (usch!). Nej, till nästa lunch jag ska spendera på skolan så måste jag nog fråga någon om var man kan fixa något bra att äta. Gärna varmt om det ska vara så man står sig hela eftermiddagen.
   På eftermiddagen pratade en lärare om Hållbar utveckling. Vad det egentligen innebär och hur det går ihop med våra samhällen, vår produktion och konsumtion. Jag upptäckte hur svårt det var att anteckna och få med det viktiga av vad läraren säger. Senaste året har jag ju bara pluggat matte, fysik och kemi och det är mycket lättare att anteckna... Men jag fick väl med hyggligt av vad hon sa och resten finns i ett föreläsningskompendium hon delade ut.
   Vad jag fortfarande inte riktigt fattat är varför vi slutade en hel timme tidigare än vad schemat sa? Men jag tackar och tar emot! Fick betala en bussresa ner till centralstationen där jag kunde köpa mitt 30-dagars kort och sedan sätta mig på tåget hem.
   Imorgon är jag ledig men på onsdag bär det av mot Kristanstad igen.

Snö + storm = snöstorm?

Det stormar värre än vad det gjorde förra veckan då media hade stormvariningar varannan timme. Första november är här och vips så kom också hösten. Ena veckan jättevarmt och nu plötsligt bara strax över nollan. Dessutom så snöar det! Helt sjukt faktiskt... Men lite roligt är det ju, jag gillar när det snöar. Bara det kunde låta bli att blåsa så förbannat!


RSS 2.0