Laborationer i oändlighet

Har inte skrivit på länge upptäckte jag, eller ganska länge i alla fall. Det känns längesedan. Tycker att det enda jag gör nuförtiden när jag sitter vid datorn är att skriva labrapporter. Precis hann vi lämna in tredje och sista rapporten från första laborationsperioden på onsdagen i förra veckan så hade vi en ny lab. på torsdagen. Ny period och tre nya rapporter. Suck! Håller på med torsdagens rapport fortfarande, har ytterligare en vecka på mig att få den klar, och sen är det två till som ska skrivas. Innan sista labperioden då vi får ytterligare en, men slipper skriva en!

Rörigt jag vet. Det gick i alla fall bra på de tre första rapporterna, vg på alla:) Nu undrar jag bara hur många poäng av kursen rapporterna motsvarar eftersom rapportbetygen tydligen ska vägas in i slutbetyget... Hade varit kul att veta med tanke på hur mycket tentan skrämmer mig! Fysik är ändå fysik. Något jag kan hänge med på när någon berättar hur det är, men inte komma på själv!

Lunchdags och sedan ska jag diskutera radonstrålning i min labrapport!

En liten bild

image26

Den här bilden togs väl förra veckan tror jag.
Hera är nu i alla fall 13 veckor gammal och väger ungefär 7 kg. Man riktigt märker hur hon växer. Hon hoppar med lätthet upp i soffan, får knappt plats i knäet längre och är tung att bära i trapporna (vilka hon inte vågar gå nedför än).
Rasen är förresten Irish Softcoated Wheaten Terrier. Samma som Hampus (hon kommer bli ljusare och krulligare när valppälsen är borta)

1 på miljonen att man dör...

Vi fick en rolig tabell i går på föreläsningen som jag måste dela med mig av. Vi pratar om kärnfysik och strålning och om dess effekter på kroppen. Men för att vi skulle se att riskerna för akuta strålningsskador egentligen inte är så sannolika så fick vi se den här tabellen, som man kanske inte ska ta allt för hårt på. Det är en ameriakansk studie som resulterat i detta.

Aktiviteter som kalkyleras till en på miljonen att man dör: (och vad dödsorsaken skulle vara)
- Röka 1,4 cigaretter (lungcancer)
- Strålningsdos på 0,1 Sv (cancer)
- Äta 40 matskedar jordnötssmör (levercancer)
- Äta 100 på grillkol, grillade stekar (cancer)
- Spendera 2 dagar i New York City (luftföroreningar)
- Köra 40 miles i en bil (olycka)
- Flygga 2500 miles (olycka)
- Paddla kanot i 6 minuter (olycka)


(Sv= sievert, enheten på den effektiva stråldosen. Måttet tar hänsyn till vilken biologisk verkan strålningstyper har  på människans organ. 1 Sv är en stor enhet och man avnänder ofta tusendels sievert, mSv)

Filosofisk tanke

Jag läste i tidningen häromdagen att NASA har skickat ut en Beatles låt i universum med destionation Polstjärnan. Across the Universe. Detta som jubileum av NASA 50 år och att låten skrevs för 30 år sedan. Jag förstår att tanken att en Beatleslåt som svävar runt i rymden och kanske snappas upp av annat liv någon gång är lite cool. Fascinerande tanke, men fungerar det?


Jag har en liten filosofisk tanke...

Om ett träd faller i en skog och ingen är där och hör det, låter det då när trädet faller? 
Och  om ingen rymdgubbe snappar upp beatleslåten, låter den verkligen då? Kan man verkligen säga att den seglar runt som en enda lång ljudvåg utåt i universum? Spelas om och om igen i punkt efter punkt tills den kommer fram?

Ska filosofera på det ett tag :)


VG!

Jag fick VG på geologikursen! Är jätteglad :)

Miljöfysik och solenergi

Har just varit på yoga och har en lugn och avslappnad känsla. Var nere på Friskis Johanneslust idag, och såg tre personer jag kände igen. Blir ju så när man är i bostadsområdet.

Har ju varit lite dålig på att skriva. Det har varit mycket annat som stulit tid. Leka och uppfostra Hera (dvs ta ut henne i trädgården för att kissa) stjäl mycket tid. En annan orsak var tentan i geologi som vi hade den 18 januari, tog tid att plugga till den såklart. Pluggade nästan ingenting dagen före tentan för jag hade värsta migränen. Mådde inget vidare och åt nästan inte alls efter lunch. På morgonen för tentan mådde jag illa och det var i suista stunden som jag beslöt att åka till Lund och få tentan gjord. Klarade mig bra, mådde inte dåligt eller så. I dag fick vi också tentaresultaten -äntligen. Och det hade gått bra, fick 81% och därmed VG! Med tanke på att den här tentan var på några fler poäng än den förra som jag så snörpligt fick 72,3% på (och alltså inte VG eftersom den gränsen går vid 75%) och att jag ju hade några procentenheters marginal den här gången så hoppas jag att det räcker till VG i kursbetyg. Hoppas! Kul med VG och särskillt när kursen var intressant .

Nu har vi börjat på en ny kurs. Är inne på tredje veckan med Miljöfysik. Vi har hitills gått igenom ellära, energi och ljud. Den här veckan har vi lab-vecka. Det innebär för mig lab måndag, onsdag och fredag. Idag hade vi försök med solfrångare och solceller. Intressant att se hur de fungerar och hur man kan räkna ut effekten på dem. Även om våra mätvärden (pga olika felkällor) var lite skruvade så såg vi ju ändå att det var stor skillnad i verkningsgrad mellen solfångare och solceller. Betydligt mycket mer effekt tas till vara i solfångaren, som tyvärr bara värmer vatten medan solcellen ju producerar el.
Nu kliar det faktiskt lite i fingrarna att få sätta igång med labrapporten, men jag ska vänta till imorgon. Hade ju tur och kunde planerar in en ledig dag direkt efter laben att göra den på. Tycker jag är rätt smart ibland :)

Hera växer så det knakar. Man ser det nästan. Hon är långt ifrån rumsren och har perioder då hon kissar stup i kvarten. Lite ursäktad är hon eftersom hon i slutet av förra veckan åkte på urinvägsinfektion och fick åka till veterinären och få medicin. Den här veckan ska hon vaccineras, 12 veckors-vaccinationen.
Vi börjar lära henne lite trix, att stå på bakbenen är hon fin på så det övar vi en del på. Är väl snart läge att lära henne "sitt" också och "släpp" måste hon få koll på snart så man kan ta saker ifrån henne utan att riskera fingrarnas vara.

RSS 2.0