Ring-ångest

Usch, jag hatar den delen av projektarbetena som går ut på att ringa okända personer och ställa en massa frågor. Nu har jag i uppdrag att ringa en professor vid Chalmers som ägnar sig åt livscykelanalyser, för att fråga om hon har några tips på undersökningar rörande matkassar, som ju är det vårt projekt handlar om.

Jag förbereder mig, skriver upp ett litet inledningsmanus, stolpar upp vad jag vill fråga, ringer och får lite pepping av Britta innan jag tar ett djupt andetag, slår nummret och ringer professorn.
Inget svar.
Å ena sidan är jag lättad, nu slapp jag ju prata med henne. Å andra sidan så måste jag prova igen om en stund... ångest!

Dagen med stort F

Så kom beskedet då. Hovet bekräftar förlovningen. SVT sänder extra hela eftermiddagen och klockan 17 kommer Viktoria och Daniel hålla presskonferens från Slottet. Jag tänker sitta bänkad framför tv:n då. Nu sitter jag tyvärr i skolan och måste försöka koncentrera mig på projektarbetet. Plastpåsar, papperspåsar eller tygpåsar? Men det är inte lätt, vill hem och vara royalist!

Är detta månne dagen med stort F?

It´s all over the news, som min bror sa.

"Kunglig förlovning nära"

Är det idag det ska ske? Media verkar i alla fall säker på sin sak, och spekulerar vilt. Svensk Damtidning har väl värsta lyckodagen idag kan jag tänka!

Hoppas bara att det inte är ett rop om att vargen kommer...

Bra film

Vad jag fått gjort många olika saker i helgen!

Med start på fredag lunch...
- Ansiktsbehandling, äntligen =)
- Bio på kvällen Revolutionary Road, en bra film om att sitta fast i förortslivet och längta ut. En baklänges kärlekshistoria, lyckliga i början och sen går det utför... Klart sevärd!

Lördag
- Pulkaåkning i värsta backen med lillebror ("Snigelbacken" vid IKEA). Där går det undan kan jag säga, brant, långt och läskigt. Fort går det, det finns typ tre olika nedfarter, och i den ena måste man svänga ordentligt för att följa linjen. Man har fullt sjå med att överhuvudtaget hålla sig kvar i pulkan... Usch, att jag vågade! Det är jag lite stolt över!
- På eftermiddagen såg vi film Benjamin Buttons Otroliga Liv, så bra den var! Enda nackdelen med den var att den kanske var lite väl lång, 2:40, men historien var så välskriven och ovanlig att det efteråt inte gjorde något! Och med Brad Pitt i huvudrollen dessutom, då finns det ju i alla fall något snyggt att titta på!
Pitch: Benjamin Button föds 85 år gammal, och lever sedan sitt liv baklänges...

Söndag
- IKEA-besök. Men det enda jag fick med mig hem var två diskborstar (2 för 5kr) och ett skohorn (10kr). Hittade inte en gardinstång som jag ville ha.
- Har försökt leta fakta till vårt projektarbete, som ska handla om påsar. Mycket intressant faktiskt!
- Jag har också försökt leta sommarjobb. Inte så lätt alla gånger! Clown i Hässleholm kanske?

I natt är det Oscarsgalan, jag ska inte sitta uppe och titta, men det ska bli kul att se vilka som vinner! Jag har ju sett tre av de nominerade filmerna i alla fall!


Kors i taket!

Halleluja!
Mirakel inträffar!
Wow!


Jag höll nästan på att trilla av stolen när jag såg att jag fått mejl från Margareta på geologiska institutionen. Kunde det vara...? Nej...? Eller...? Men det är ju fyra och en halv vecka kvar...?

Jo, det var det! Schema för nästa kurs! Helt otroligt, det tror jag är första institutionen som är ute i så god tid! Bara att grattulera, jag svarade faktiskt på mejlet och tackade. Sånt här beteende bör uppmuntras!

Schemat så spännande ut. Vi börjart den 24 mars, kuersen är Riskklassificering av förorenad mark och min första valbara kurs. Kursen verkar spännande, med föreläsnigar, seminarier och vi ska ut på exkursion! Har saknat det; inte en endaste liten exkursion på hela hösten.... =( Vi ska dock på studiebesök om någon vecka i industriell miljöekonomi-kursen. Och vi har påsklov!

Inskickad!

Nu har jag skickat in hemtentan. Skönt, fast lite läskigt. Jag vet inte om den blev bra, eller om det är svaret på de frågor han ville ha, men nu får det vara som det är. Känner att jag har mjölkat ur vad jag kan på detta ämne. Han lovade att vara generös med att godkänna uppsatserna. Och jag har ju gjort ett bra försök ändå tycker jag.

Så här stod det i anvisningarna:
"Omfattning:
Bör inte omfatta mer än 2500 ord (exlusive tabeller, bilagor och referenser)"
Jag har 2600 ord, men det måste väl vara okej. Ett bör är ju ändå ett bör och inte ett får inte! Allvarlogt talat så tror jag inte det är en big deal, men att det ska vara så svårt att skriva kortfattat! Slutar därmed detta inlägg här! =)

Mikropaus

För att tänka på något annat en liten stund. För en stund sedan pausade jag med att städa lite och äta en macka. Pauser är lika viktiga som att sitta och skriva, abar det inte blir för mycket av den varan som det kan bli vissa dagar (pauser alltså!).

Idag ska hemtentan lämnas in. Mitt mål är att ha den klar till 17, annars allra sedant klockan 20.00. Då vill jag nämnligen sitta framför tv:n i lugn och ro. Först vill jag se Per Elofsson tala ut om sin karriär i Mästarnas mästare på SVT och därefter börjar en ny kriminaldramaserie på TV3 som verkar lovande, The mentalist.

Åter till hemtentan!

(Men solen skiner och jag vill gå ut!)

Halvvägs

Jo, jag får nog säga att jag är halvvägs. Har suttit ocgh skrivit effektivt nu i två timmar, hade börjat skriva redan innan, och känner att det ändå gick ganska bra. Dagen innan ägnade jag åt att läsa den sista artikeln och åt att disskutera innehållet med Britta (samt att tvätta). Det var ganska bra faktiskt, att få ventilera ut dels vad jag hade förstått av artiklarna, hur man kan diskutera det och hur lite tips om hur man skriver en hemtenta. Detta är ändå min första, Britta har gjort 13 förut (på humanekologi).

Nu gäller at att komma igång och jobba på bra imnorgon så jag slipper sitta hela kvällen då med. Helst lämna in på eftermiddagen. Då kommer också kära familjen förbi på väg hem från stugan, för att träffas lite och för att hämta några filmer (den primära anledningen).

Idag har det snöat igen! Jättekul tycker jag som gillar snö och somtycker att snö är fuukllty acceptabelt i februari. Britta var an en annan åsikty och sa att "Det är bara du, barnen och utbytesstudenterna som är glada nu, vi andra vill ha vår". Jag längtar också efter vår och sommar, men först vill jag ha vinter! Februari är vintermånaden nummer ett i Skåne, det är bara att gilla läget =)

Nu blir det fika och avkoppling vid tv:n en stund!

Mr Darcy

Såg på Sydsvenskans hemsida att ett prortätt föreställandes Colin Firth alias Mr Darcy från BBC tv-serien Stolthet och Fördom från 1995 har sålts för 140 000kr. Tavlan ska visst ha hängt på Darcys gods Pemberley i serien.

Helt sjukt egentligen, men ändå det är ett tjusigt portätt. Serien är ju otroligt populär, omtalad och bra! Jag har den på dvd, och började faktiskt se den igen förra veckan (eftersom tv-utbudet är så uselt). Nu får jag väl hålla extra utkiik efter portättet när jagh kommer så långt, medan jag annars njuter av en underbar historia i en underbar tv-serie. Och ett alldeles förträffligt (ursäkta det töntiga ordet!) skådespeleri av Colin Firth, man kan inte bli annat än kär i  hans stela men ändå så karismatiska karaktär!

Ni som ännu inte läst Jane Austens bok Stolthet och Fördom; det är en brist i utbildningen, läs den genast!! En av mina favoritböcker tror jag!

 http://sydsvenskan.se/nojen/article407770/Darcyportratt-salt-for-140-000.html
eller kolla direkt på BBC http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/7844319.stm

Hemtentaskrivarhelg

Det är hemtentaskrivarhelg. Vi ska läsa fyra artiklar och sedan recensera och diskutera dem utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv. Artiklarna handlar om kärnkraft jämfört med andra energikällor, mangroveträsken i södra Thailand, luftföroreningarnas inverkan på temeparaturen i Kina och radonhus i Sverige. Än så länge har ja bara lyckats läsa de två första. Har börjat skriva lite och ska skriva lite till, innan jag ger mig i kast med artikel nummer tre. Hemtentan skulle från början vara inne på måndag klockan 10, men nu har vi hela tisdagen på oss också. Jag ska dock verkligen försöka att få den klar redan på måndag. Det är mitt mål i alla fall!

Familjen är i stugan och njuter av snö och ledighet. Inte alls orättvist... Här i Lund ligger förvisso också snö (på alla ställen där inte skottande och saltande har tagit bort det), solen skiner och det är -4°C. Det var likadant igår. Då var jag tvungen att ta en promenad på förmiddagen. Man kan ju inte bara sitta inne i sådant väder! Det blir en promenad lite senare i dag också. Det är så ljust ute tack vare att solen skiner och den reflekteras i huset mitt emot mitt fönster så att min lägenhet också blir ljus. Jag klarar mig utan lampa i köket, och då är det ljust ute!

Igår var jag och tränade! Mycket stolt =) Det var andra veckan på raken av många veckor hoppas jag! Jag hade (som vanligt höll jag på att säga) ont i huvudet mer eller mindre hela dagen i går. Men träningen gick bra, kände mig pigg och orkade ta i. Huvudet var bättre just efteråt sedan men kom tillbaka senare på kvällen (och gör ont i dag). Men jag tränar ju i en förhoppning om att hvudvärken ska bli bättre så det är bara att hålla i. Det är ju en så härlig känsla egentligen att träna, man blir stolt över sig själv efteråt!

Jag köpte träningskort i går också. Det gäller till den 31 maj och kostade 700kr (studentpris). Har räknat på detta; med den här veckan (alltså gårdagens träning inränad) är det 16 veckor tills dess. Att betala för träningen per gång (klippkort eller kontant) kostar 55kr. Så om jag bara tränar 11 gånger så har kortet lönat sig. Och igår var första gången. Bara 10 gånger kvar, och 15 veckor. Det ska jag väl klara!
Till priset kommer för tillfället också bussresan till och från Friskis, som blir 2 x12 kr med rabattkort. Men det får jag väl ta. Jag hoppas att kondisen och huvudet ska förbättras under  vårvintern så att jag sedan när det blir lite varmare och ljusare ska kunna cykla bort till Friskis. Hoppas kan man ju...

Såg film i går. Milk. Den flerfaldigt Oscar-nominerade filmen om politikeln Harvey Milk som var homosexuell och kämpade för sina rättigheter i San Fransisco under 1970-talet. FIlmen var ganska bra, men jag såg den utan text (det blir så ibland när man fuskar om jag säger så...). För det mesta hängde jag med i handlingen och jag trodde att jag fått med allt, ända till slutet kom, då var det en grej jag missat... Som gör mig väldigt konfunderad... Missade jag det på grund av att filmen var lite flummig eller för att jag missade något som sades? Säger inte vad eftersom alla inte sett filmen än, men jag måste nog göra lite efterforskningar där. Kanse rent av se sista biten på filmen en gåg till och se om jag snappar upp vad som hände...

Har lärt mig ett nytt ord den här veckan: paraskevidekatria fobi, som betyder sjuklig ångest för fredagen den 13:e. Det lider inte jag av, och dagen i går avlöpte väl ur det oturs-perspektivet. Såg på text-tv att man kunde satsa på jordens undergång, att den skulle ske igår. Om man fick rätt och jorden skulle gått under så gav det 130 210 gånger pengarna! Inte illa, men hur tusan skulle dessa inkasseras?

Om jag nu skrivit lika flitigt på hemtentan som jag har gjort här skulle det ju varit bra... Är nog bäst att övergå till hemtentan nu!

Snö!!!

Oj, vad det har snöat. Jättefint ute =) Blir glad av snö. Hade velat till skolan egentligen, men eftersom jag har ont i huvudet (idag igen) vågar jag inte. Hoppas i stället på att det blir bättre under dagen så att jag kan gå hem i eftermiddag! Älskar att gå ute  snö!

Jag längtar inte eftar att sätta mig på en trång varm buss en dag som denna då alla kommer vilja åka...

Gratisresor

Jag hade bestämt mig för att ha en lugn fredageftermiddag och kväll i Lund, hinna fixa ite och läsa en artikel, innan jag sen åkte in till Malmö på lördagen. Men så kom ju möjligheten att få gratis skjuts in till Malmö, redan nu på kvällen. Och den chansen att spara 33 kronor tar jag! Jag hade ju ändå inte tänkt göra något annat än att stiga upp, äta frukost och diska här innan jag åkte till Malmö imorgon och det kan jag ju undvara...

Så när lillebror blev bjuden på filmkväll på Delphi, skule ta bilen dit och jag bara bor 10 minuters promenad därifrån så kändes det rätt att åka med. Jag fick ju min eftermiddag och kväll i alla fall! Så om en timme eller så bär det av till Malmö.

Skönt att spara lite pengar också =) Det gjorde jag imorse med, jag hade sån tur att jag skulle betala kontant på bussen och kvittopappret var slut, så jag fick åka med gartis. Bussen blev det för att jag hade ont i huvudet, idag igen. Nästa vecka måste det bli mera cykel, den här veckan jag jag tagit mig fram och tillbaka till skolan 10 gånger. En på cykel, två gåendes och sju med buss. eventuellt har jag dragit på mig en förkylning på kuppen. Hoppas inte det, men har haft ont i halsen sen i går eftermiddag och var jättehängig innan idag. Men nu är jag piggare, så jag hoppas det bara var halsont.

VG

Det blev ett VG på miljörätten till slut. Det känns bra!

Det krävdes ju 25p för G och 38 för VG på tentan och därmed kursen. För projektarbetena fick vi poäng som man kunde addera till tentaresultatet och på så vis komma upp i VG. Min grupp fick 10p på projektarbetet.

Jag hade 36,5 poäng på tentan, med projektet blev det 46,5 och alltså en bra bit över VG. Känns bra!


En sjuk siffra från artiklen vi ska redovisa imorgon. Den handlar om USAs Acid Rain Programe, är en cost-benefit-analys av det programmet. Acid rain går ut på att sänka utsläppen av SO2 och NOX från el-kraftverken i USA. Man har beräknat på vad detta kommer att kosta och jämfört med vad man tjänar på att bli av med utsläppen (rent samhällsekonomiskt i minskade sjukdomar, dödsfall och så vidare). Att genomföra programmet kostar 3 miljarder dollar, men man räknar med att tjäna 119 miljarder dollar på det! Helt sjukt mycket pengar!!!

Torsdag

Typisk dag för mig att ha huvudvärk, enligt pappas statistik i alla fall.

Jag var och jympade på Friskis, trots huvudvärk ,igår. Förutom att huvudet gjorde ont ,och såklart hämmade mig, så kändes det riktigt bra efteråt. Jag menar: kroppen blev glad av jympa. Jag blev på bra humör. Ännu bättre om huvudvärken försvunnit, men man kan väl inte få allt och jag var ju beredd på det. Att vakna med migrän idag. Så det blev medicin och sova två timmar till. Sen kändes det bättre. Jag har fortfarande ont i huvudet, men det är bättre.

Ska snart åka ner på stan för att äta lunch och förbereda en artikelredovisning med min kompis på Athen. Och så ska vi ju kolla in tentaresultaten på Miljörätten. Fick ett sms för en stund sedan att de tydligen redan finns redovisade. Blev ju inte alls lite nervös och fick lite fjärilar i magen över det! Inte för att jag egentlgen är rädd att inte klara mig, mer av att inte veta hur det gick!

Hittade en ansiktsbehandlingstid till den 20 februari. Tog den, vi har projektarbete men jag hoppas vi kan ta den dagen ledig. Annars får jag väl avboka. Blir lämpligt att gå dit då också, behöver mer creme.

Nu ska jag gå och klä på mig!

Snö och inlagd gurka

Det snöar!!! Det har legat snö sedan i söndags, men den var på väg att töa bort. Nu snöar det igen, bra tycker jag! Taken är nu tunnt vita och just nu är det ganska stora flingor!

Ska och träna ikväll. På friskis. Jag har inte varit på ett jympapass där sedan förra hösten. Yoga gick jag ju på, men inte jympa med kondition. Får väl se hur det går idag, ska i alla fall ta det lungt eftersom jag har haft huvudvärk hela dagen. Inte av värsta sort, för jag har inga problem att vara uppe och jag mådde bra i skolan i förmiddags. Eller kanske är det av värsta sort, fast inte så intensivt, om sorten räknas till var jag har ont...? Men det kan ju bli värre av jympan. Men för frantida tränings skull tar jag risken idag. Kommer jag inte iväg idag så kanske det inte blir imorgon eller nästa vecka heller, så resonerar jag... Hoppas bara jag orkar ur sängen imorgon!

La in gurka igår som jag kunde ha på mina leverpastejsmackor idag. Mums! och plätlätt!
RECEPT: Skiva en slanggurka, varva skivorna med lite salt på en tallrik. Ställ en annan tallrik ovanpå och lägg något tungt på och låt stå i press ett par timmar. Blanda sen själva lagen, med 2 dl vatten, 1 dl socker, 2 msk 24% ättika och hackad persilja. Häll av vattnet från gurktallriken och blanda gurkskivor och lag i en burk. Ställ i kylen och köp hem leverpastej =)

Ansiktsbehandlingsabstinens

Jag har inte varit på ansiktsbehandling på jättelänge. Slutet av november tror jag. Nu vill jag gå snart, men har inte kunnat boka någon tid. Givetvis skulle jag ha bokat direkt efter senaste behandlingen, eftersom bokningen gärna måste ligga 6-8 veckor fram i tiden. Nu gjorde jag inte det och strax blev det omöjligt att boka innan jag fått schemat för kursen vi går nu. Som vi som bekant fick tre dagar före kursens start. Det gick ett par dagar-en vecka någonting innan jag kom på att det var dags att kolla om det gick att göra en bokning. Började söka på e-bokningen förra veckan. Bara tider för slutet av kursen, och som aningen krockade med obligatoriska moment eller var dumma mitt-på-dagen tider i projektarbetets kritiska slutfas (jag vet ju hur det brukar vara då...). Nu när jag kollade så fanns bara tider för 1 april och framåt. Problem? Jag har inget schema för den perioden! Får med lite tur om två-tre veckor, men då lär bokningarna närma sig maj. Jag vill ju gå nu OCH en gång i maj... Morr!
Tänker hitta en sen tid och chansboka i början av april, får väl avboka den i värsta fall, och under tiden hålla utkik efter återbudstider. Blir LenHud som startsida ett tag nu!

Artiklar utan ände?

Nu har delkurs två börjat i Internationella miljöeonomin. Om första delkursen var lätt att fälja, intressant och inte krävde en jättestor arbetsinsats så blir det nog värre nu! Innan var det industriellt miljöarbete, nu har vi samhällsekonimi. Tittar på samhällsekonomiska analyser. Vad kostar miljöproblemen egentligen? Föreläsningarna är på svenska, men powerpointen på engelska. Med nationalekonomiska termer. Jag menar, vad menas med ett neoklastiskt synsätt? Ingen aning! Föreläsaren är lite halvtråkig och lite rörig. Svårt att få en röd tråd i föreläsningarna (vi har haft två hitills med  honom).
Vi har fått sju artiklar att läsa. En ska redovisas inför klassen (fredag), två ska diskuteras på seminarium och fyra ska analyseras i en hemtenta. Artiklarna är på engelska såklart, och på varierande antal sidor, fler än tio oftast. Så det lär ta lite tid att läsa. Kommer ha fult upp de kommande veckorna...

Anonym tenta innebär att man får ett nummer att skriva på tentan. Varje namn har ett nummer. Efter att läraren rättat tentan får han listan med vilket nummer som hör ihop med vilket namn. Och på så vis vet man ju sen vem som skrivit vad och fått vilken poäng.

Nu ska jag städa ur min frys (håller på at frosta av) och laga middag. Sen blir det en timme till med artiklen. Behöver dock lite paus, kände hur jag höll på att blinka långsammare och ha svårt att hålla ögonen öppna...

Tenta 2 februari

Tentan idag var läskig. Inte läskigt svår, utan läskigt lätt. Kändes som den lättaste tentan vi haft hitills på programmet. Den kändes mer som ett högstadieprov, men undantaget att de ofta kändes svårare! Vi fick ut ett häft med papper, en fråga per sida och skulle besvara frågorna på samma papper som de stod på. Ännu mera högstadiekänsla. Annars brukar man ju få skrivpapper att skriva på bredvid.

Det läskiga är att man blir så himla rädd när det känns lätt. Precis som att det inte får vara lätt. Men varför var det så lätt. Var den så lätt, eller har jag missuppfattat allt? Som en i klassen sa, det handlar nog inte om att få godkänt här, utan om hur långt över godkänt man kommer.

Kul med tentan:
-en av lärarna skrev "dom" i flera frågor. Jag är allergisk och kunde inte låta bli att stycka under och rätta det. Tentan var ju ändå annonym. Man får inte använda dom i skriven text! De eller dem, tack!
- En fråga bestod av 5 påståenden som man skulle ange som Sant eller Falskt. På frågan kunde man få 12 poäng. Undrar hur de fördelas? 2,4 poäng per rätt svar? Eller bonuspäng om man klarar alla?
- Tentan var förövrigt på 60 poäng, det stod på framsidan. Men när jag kontrollräknade blev poängen bara 58! Den stora frågan är då, för G krävdes 30 p. Man ska alltså ha rätt att ha 30 poängs fel och ändå vara godkänd, alltså flyttas godkäntgränsen ner till 28 poäng, eller? =)

På torsdag klockan 15.00 får vi resultaten från tentan i Miljörätten.Där är gränsen för godkänt 25 poäng. Men jag som har 10 poäng att lägga till från projektarbetet är inte nöjd med mindre än 28 poäng, som i så fall skulle ge mig VG. Rimlig satsning tycker jag!

Nu hände det igen. En kille från Telia ringde och erbjöd en paketlösning för tv, bredband och telefoni. Undrade vad jag hade för läsning idag?
- Jo, jag bor i Com Hem-hus och har gratis grundutbud på tv som ingår i hyran, och betalar som sagt bara 35kr/månad för 10Mbit/s bredband. Inte intresserad, idag heller!

Några utmärkande händelser 2008

2008
Januari: Hera kommer in i familjens liv som ett litet yrväder

Maj: Får lägenhet i Lund

Sommar: Ägnar mig åt att fixa i lägenheten och packa grejer

Augusti: Flyttar in den 26:e


Annars var det året då jag lärde mig att, inte bara äta, utan också tycka om tomat. Denna nyttiga röda lilla frukt äter jag nu nästan dagligen!
Och så kom jag på hur gott det är med zucchini och champinjoner...



Bästa sommarminne 1: När jag för första gången klev över tröskeln till min alldeles egna lägenhet. Det tog en stund, ett tag, att inse att den var min och att jag bestämmer här!


Bästa sommarminne 2: Bilresan hem från Helsingborg en julikväll medan solen gick ner över Öresund. Efter en dag med Linnéa på IKEA, där vi handlade till våra respektive nya lägenheter så var det en bra och avkopplande stund där i bilen. I stereon hade jag Patrik Isakssons samlingsskiva, vars låtar jag kan nästan utantill, så det var bara att skråla med =)
En mini-singel-road-trip!

Årets bästa kurs
Miljörätt för miljövetare Av kurserna Miljöfysik, Ekologi, Allmän och analytisk kemi samt Oorganisk kemi vinner miljörätten lätt. Med hästlängder. Miljöfysiken var visserligen intressant och får hamna på en hedrande andraplats. Miljörätten har gett mycket, jag har lärt mig massor om vad man får och inte får och hur olika saker regleras. Har lärt mig Miljöbalken helt enkelt! Mycket omkring också, om hur EU fungerar som lagstiftare och hur man läser och tolkar svensk lag. Och så gjorde vi det bästa projektarbetet!



Årets bästa böcker

Den andra systern Boleyn och I drottningens tjänst av Philippa Gregory

De här båda böckerna ingår i en serie om fyra, och är historiska romaner om hovet i 1500-talets England. Dessa båda böcker är förutom underhållande läsning också en utmärkt historielektion, där man kan lära sig mycket om 1500-talets England och hovlivet som rådde då. Jag har lärt mig rabbla Tudor-ätten till exempel!

   I Den andra systern Boleyn är det Henrik VIII som regerar, och vi får följa berättelsen om hur Anne Boleyn blir hans andra hustru, tillika drottning av Engeland, genom Annes syster Mary. Kungen kan inte få en son, och Annes och Marys släktingar sliter hårt för att det ska bli en medlem ur deras släkt som slutligen ger kungen en tronföljar-prins och därmed gör släkten rik och mäktig.

   När I drottningens tjänst börjar är Henriks son Edward döende regent och en tronföljare ska utses. Efter några turer, där Jane Grey blev drottning i ett par dagar, får England sin rätta tronföljare genom Henriks äldsta dotter Maria. Boken berättas utifrån hennes hovnarr, Hannah. Hannah är i själen judinna, men lever som nykristen i England på flykt från den spanska inkvisitionen. Hon slits mellan att vara lojal mot sin drottning samtidigt som hon är lojal mot drottningens intrigerande syster, tillika tronföljare, prinsessan Elisabeth. Hon slits också mellan herremannen Robert Dudley, hennes förste arbetsgivare, och den man som hennes far bestämt hon ska gifta sig med, juden Daniel. Boken följer intrigerna runt drottning Maria och hennes kamp för att vinna folkets förtroende, införa katolicismen i England samtidigt som hon ska göra ett gott parti i kärleken och föda fram en tronföljare.

   De näst följande böckerna i serien har jag inte hunnit läsa än. Tredje boken Jungfruns älskare handlar om Marias efterföljare, drottning Elisabeth I, och Den första hustrun går tillbaka i tiden och berättar om kärleken mellan Henrik VIII och hans första hustru, tillika drottning Marias mor, Katarina av Aragonien.

   Ska jag ge ett (eller fyra) boktips så är det dessa böcker. Läs dem! Det är spänning, romantik, dramatik och historia -skickligt berättat!


Bortom Stjärnan av Elisabeth Nemert

Boken utspelar sig under Jesus tid, men handlar inte om Jesus utan om Sofia. Hon föds i en herdefamilj i Betlehem med särskilda gåvor som vägleder henne genom livet. Ödet för henne till en läromästare som ger henne den utbildning en tjej inte annars får på den här tiden. Men hjälp av den, sin läromästare och stjärnans vägledning tar hon sig fram i livet, bort från Betlehem och hamnar till slut i Rom. En spännande roman i historisk miljö, om Sofias kamp för kvinnors och slavars rättigheter och hennes jakt efter någon att dela livet med.


This Charming Man av Marian Keyes

Jag tror inte den här boken har kommit på svenska än, men den är säkert på väg snart! Det här är ännu en stark Keyes-roman. Den handlar om Lola. Lola är stylist och ihop med den charmige Paddy de Courcy. Till den dagen hon får veta att han ska gifta sig. Med Alicia. Lola bryter ihop totalt och flyr Dublin för en semester på landsbygden. Samtidigt handlar boken om journalisten Grace som gärna vill ha den sanna historien om politikern Paddy de Courcy, och om Marnie, Graces syster som en gång dejtade Paddy, men kanske inte riktigt glömt honom? De fyra kvinnorna är helt olika, men har en gemensam nämnare Paddy de Courcy.


Astrid Lindgren

Slutligen måste jag bara tipsa om vår svenskaste av svenska författare. Astrid Lindgren. Jag har under året läst böckerna om Barnen i Bullerbyn, Mio min Mio samt Lotta på Bråkmakaregatan. Konstigt nog hade jag aldrig läst dem innan, något jag ser som en brist i allmänbildningen, vilket jag nu håller på att åtgärda. Fler Astrid-böcker ska det bli i år. Böckerna i sig behöver väl ingen närmare presentation?



Årets bästa skivköp

Patrik Isaksson 10 år En Snäll Mans Bekännelser

Årets melodifestivallåt
Empty Room - Sanna Nielsen

Årets bästa låt
Curley Sue - Takida


Årets bästa biofilm

Mamma Mia - mer behöver väl inte sägas?

Årets bästa filmer från soffan
Tillsammans är man mindre ensam
- älskade boken och var lite rädd för att filmen inte skulle motsvara förväntningarna. Men filmen visade jag har fångat upp bokens stämning på ett mycket bra sätt!


Askungen

- jag hade aldrig sett filmen i sin helhet förut, bara mössen på julafton. Synd, för jag hade missat en jättefin film, men bra manus, karaktärer och teckning!


En ung Jane Austen

- får vara med bland de bästa kanske mest på grund av min svaghet för 17- och 1800-talets England och böcker i Austen-stil. Detta är en film om författarinnan Jane Austen i samma stil som hennes underbara böcker.


Juno

 - jag minns inte exakt varför jag tyckte om den, bara att jag gjorde det! Jo, det var bra manus och den var bra klippt.


Årets sämsta film...
Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford
-
gud vad lång och tråååkig den var!


... och besikelse

Saturday Night Fever
-
trodde denna omtalade film med John Travolta skulle innehålla mer.


Full helg

Imorgon har jag tenta, så den här helgen har jag ägnat åt:
- att baka två satser pizza (har nu sex smaskiga pizzor i frysen för framtida behov!)
- baka sega chokladmuffins
- baka "vindsnurre kakor" (småbröd)
- ha familjen på fika
- gå två promenader,
 - dammsuga lägenheten...
Fantastiskt vad mycket man kan hitta på när man egentligen borde plugga. Men jag har läst en del också, och det är inte en jättestor tenta så det ska nog vara lugnt. Hoppas jag. Kommer väl ha panik imorgonbitti... =)

Ska nu, äntligen kanske man kan tycka, lägga upp min årliga Det hände förra året sammanställning. Några utmärknde händelser 2008, som jag kallar den. Har inte skrivit ihop den idag, utan jobbat på den då och då när jag haft en stund över. Kommentera gärna om ni håller med eller har en annan åsikt =)

RSS 2.0