Några utmärkande händelser 2008
2008
Januari: Hera kommer in i familjens liv som ett litet yrväder
Maj: Får lägenhet i Lund
Sommar: Ägnar mig åt att fixa i lägenheten och packa grejer
Augusti: Flyttar in den 26:e
Annars var det året då jag lärde mig att, inte bara äta, utan också tycka om tomat. Denna nyttiga röda lilla frukt äter jag nu nästan dagligen!
Och så kom jag på hur gott det är med zucchini och champinjoner...
Bästa sommarminne 1: När jag för första gången klev över tröskeln till min alldeles egna lägenhet. Det tog en stund, ett tag, att inse att den var min och att jag bestämmer här!
Bästa sommarminne 2: Bilresan hem från Helsingborg en julikväll medan solen gick ner över Öresund. Efter en dag med Linnéa på IKEA, där vi handlade till våra respektive nya lägenheter så var det en bra och avkopplande stund där i bilen. I stereon hade jag Patrik Isakssons samlingsskiva, vars låtar jag kan nästan utantill, så det var bara att skråla med =)
En mini-singel-road-trip!
Årets bästa kurs
Miljörätt för miljövetare Av kurserna Miljöfysik, Ekologi, Allmän och analytisk kemi samt Oorganisk kemi vinner miljörätten lätt. Med hästlängder. Miljöfysiken var visserligen intressant och får hamna på en hedrande andraplats. Miljörätten har gett mycket, jag har lärt mig massor om vad man får och inte får och hur olika saker regleras. Har lärt mig Miljöbalken helt enkelt! Mycket omkring också, om hur EU fungerar som lagstiftare och hur man läser och tolkar svensk lag. Och så gjorde vi det bästa projektarbetet!
Årets bästa böcker
Den andra systern Boleyn och I drottningens tjänst av Philippa Gregory
De här båda böckerna ingår i en serie om fyra, och är historiska romaner om hovet i 1500-talets England. Dessa båda böcker är förutom underhållande läsning också en utmärkt historielektion, där man kan lära sig mycket om 1500-talets England och hovlivet som rådde då. Jag har lärt mig rabbla Tudor-ätten till exempel!
I Den andra systern Boleyn är det Henrik VIII som regerar, och vi får följa berättelsen om hur Anne Boleyn blir hans andra hustru, tillika drottning av Engeland, genom Annes syster Mary. Kungen kan inte få en son, och Annes och Marys släktingar sliter hårt för att det ska bli en medlem ur deras släkt som slutligen ger kungen en tronföljar-prins och därmed gör släkten rik och mäktig.
När I drottningens tjänst börjar är Henriks son Edward döende regent och en tronföljare ska utses. Efter några turer, där Jane Grey blev drottning i ett par dagar, får England sin rätta tronföljare genom Henriks äldsta dotter Maria. Boken berättas utifrån hennes hovnarr, Hannah. Hannah är i själen judinna, men lever som nykristen i England på flykt från den spanska inkvisitionen. Hon slits mellan att vara lojal mot sin drottning samtidigt som hon är lojal mot drottningens intrigerande syster, tillika tronföljare, prinsessan Elisabeth. Hon slits också mellan herremannen Robert Dudley, hennes förste arbetsgivare, och den man som hennes far bestämt hon ska gifta sig med, juden Daniel. Boken följer intrigerna runt drottning Maria och hennes kamp för att vinna folkets förtroende, införa katolicismen i England samtidigt som hon ska göra ett gott parti i kärleken och föda fram en tronföljare.
De näst följande böckerna i serien har jag inte hunnit läsa än. Tredje boken Jungfruns älskare handlar om Marias efterföljare, drottning Elisabeth I, och Den första hustrun går tillbaka i tiden och berättar om kärleken mellan Henrik VIII och hans första hustru, tillika drottning Marias mor, Katarina av Aragonien.
Ska jag ge ett (eller fyra) boktips så är det dessa böcker. Läs dem! Det är spänning, romantik, dramatik och historia -skickligt berättat!
Bortom Stjärnan av Elisabeth Nemert
Boken utspelar sig under Jesus tid, men handlar inte om Jesus utan om Sofia. Hon föds i en herdefamilj i Betlehem med särskilda gåvor som vägleder henne genom livet. Ödet för henne till en läromästare som ger henne den utbildning en tjej inte annars får på den här tiden. Men hjälp av den, sin läromästare och stjärnans vägledning tar hon sig fram i livet, bort från Betlehem och hamnar till slut i Rom. En spännande roman i historisk miljö, om Sofias kamp för kvinnors och slavars rättigheter och hennes jakt efter någon att dela livet med.
This Charming Man av Marian Keyes
Jag tror inte den här boken har kommit på svenska än, men den är säkert på väg snart! Det här är ännu en stark Keyes-roman. Den handlar om Lola. Lola är stylist och ihop med den charmige Paddy de Courcy. Till den dagen hon får veta att han ska gifta sig. Med Alicia. Lola bryter ihop totalt och flyr Dublin för en semester på landsbygden. Samtidigt handlar boken om journalisten Grace som gärna vill ha den sanna historien om politikern Paddy de Courcy, och om Marnie, Graces syster som en gång dejtade Paddy, men kanske inte riktigt glömt honom? De fyra kvinnorna är helt olika, men har en gemensam nämnare Paddy de Courcy.
Astrid Lindgren
Slutligen måste jag bara tipsa om vår svenskaste av svenska författare. Astrid Lindgren. Jag har under året läst böckerna om Barnen i Bullerbyn, Mio min Mio samt Lotta på Bråkmakaregatan. Konstigt nog hade jag aldrig läst dem innan, något jag ser som en brist i allmänbildningen, vilket jag nu håller på att åtgärda. Fler Astrid-böcker ska det bli i år. Böckerna i sig behöver väl ingen närmare presentation?
Årets bästa skivköp
Årets melodifestivallåt
Empty Room - Sanna Nielsen
Årets bästa låt
Curley Sue - Takida
Årets bästa biofilm
Mamma Mia - mer behöver väl inte sägas?
Årets bästa filmer från soffan
Tillsammans är man mindre ensam
- älskade boken och var lite rädd för att filmen inte skulle motsvara förväntningarna. Men filmen visade jag har fångat upp bokens stämning på ett mycket bra sätt!
Askungen
- jag hade aldrig sett filmen i sin helhet förut, bara mössen på julafton. Synd, för jag hade missat en jättefin film, men bra manus, karaktärer och teckning!
En ung Jane Austen
- får vara med bland de bästa kanske mest på grund av min svaghet för 17- och 1800-talets England och böcker i Austen-stil. Detta är en film om författarinnan Jane Austen i samma stil som hennes underbara böcker.
Juno
- jag minns inte exakt varför jag tyckte om den, bara att jag gjorde det! Jo, det var bra manus och den var bra klippt.
Årets sämsta film...
Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford
- gud vad lång och tråååkig den var!
... och besikelse
Saturday Night Fever
- trodde denna omtalade film med John Travolta skulle innehålla mer.
Så du kom dit tilll slut ändå, jag hade nog gett upp hoppet :P Men jag förstår att du har jobbat på det ett tag. Alltid intressant att se vad du tyckt!
Kram