Knivsåsen

Idag var vi på exkursion. Äntligen, som vi längtat!

Perfekt dag var det också. Solsken och värme. Det är en lyx att få åka ut så där och vara i naturen en hel förmiddag tillsammans med fågelsången, blommorna och allt det gröna! Önskar vi kunde göra det oftare. Dessutom blir det väldigt socialt i klassen när man går och pratar längs vägen, i bilarna/bussen på väg dit och medan vi sitter i det gröna sköna och äter matsäcken.

Idag var vi vid Knivsåsen och gick en rejäl runda där vi bestämde jordarter längs vägen. Nu kanske ni suckar och tycker det låter urtrist, men nej det är det inte! Tycketr det är intressant och skulle verkligen vilja lära mig detta! Att kunna ta upp en näve jord och avgöra om det är en lerig siltig morän eller en moränlera, till exempel... Och att öva upp en fältsyn som det heter på geologspråk och kunna läsa landskapet. Se var det skiftar i växtlighet och kunna förstå varför. Se olika formationer i landskapet och veta hur de har uppkommit (oftast istidsrelaterat). Det hade varit så coolt att vara bra på det. Jag kanske ska fundera på om det finns någon kurs i detta?


Detta är sidan på Knivsåsen. Jättefint med alla vitsippor!


I bakgrunden syns Knivsåsen, som här är brukad och det är en enefälad i stället för en bokskog.


Den här bilden råkade jag ta med alldeles för mycket ljus, men det blev nästan lite konstnärligt av det hela... Klassen ute på strövtåg...



Lerig siltig morän innebär -för den intresserade- att det är en morän, det vill säga osorterat material, men inslag av allt från block till lera (de finsate partiklarna). Är det en siltig morän så är det silt som är den dominerande fraktionen och silt är mindre korn än sand (storlek 0,002-0,06 mm), men större än lera... Är det dessutom en lerig siltig morän så innebär det att den bestär av 5-15% lera.
Moränlera innebär vidare att lerhalten är högre än 15%, då skiter man helt enkelt i vilken som i övrigt är den dominerande fraktionen...

Kommentarer
Postat av: Magnus

Den ljusa bilden är ju verkligen talande för vad man gör på universitetet. Ni går från okunskapens mörker in i lärdomens ljus och blir upplysta! Snyggt!

2009-04-24 @ 17:14:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0