Exkursion

Igår var vi på exkursion, halva klassen. Ämnet för exkursionen var georesurser. Handlade alltså om berg, grus och lera. Först besökte vi Hallansås tunnlarna - eller inte själva tunnlarna, men utställningen. Det var intressant, vi fick veta mycket matnyttigt om projektet och jag förstår nu varför de bygger tunnlarna och är mera positiv till byggandet. Jag vet att informationen vi fick där säkert var delvis partisk och talade tilld eras fördel, men de talar öppet om Rhoca Gil-skandalen och om grundvattensänkningarna. Geologerna var öven positiva till att grundvattennivåerna kommer att återställas och det tycker jag låter bra. En anledning till tunnelbygget är att man vill kunna öka kapaciteten på västkustbanan genom att ha dubbelspår hela vägen på sträckan Malmö-Göteborg. 80 % av strcäckan har dubbla spår, men några flaskhalösar fins, bla Hallandsås där det bara är enkelspårigt, dessutom är det krokigt, backigt och många korsningar med biltrafik. För att kunna få ner biltrafiken och därmed minska utsläpp av kväveoxider samt koldioxid så måste vi satsa på järnvägarna. Att då kunna öka kapaciteten på västkustbaman från 4 till 24 tåg per timme är därför viktigt, så att fler transporter kan ske via järnväg. Som det är nu kan heller inte för tungt lastade tåg köra över åsen, eftersom de helt enkelt inte orkar uppför backarna.

Skulle kunna skriva mycket mer om detta, men sätter punkt här. Nästa lokal på exkursionen var Kvidinge och grustäkten som ligger där. Faktiskt nordvästeuropas största grustäckt där man bryter naturgrus. Vi fick se hur det påverkar miljön och hur man återställer områden där man slutat bryta. Sista lokalen frö dagen var Lunnoms lertag. Här bröt man lera av toppkvalité som bla använts till klinkers. Nu ligger dock brytningen nere på grund av en befarad miljöskandal med försurat vatten och metallutsläpp. Planer finns på att börja bryta snart igen.

Det var intressant att se de här platserna också och inte bara höra talas om dem på föreläsningar. Även om en grustäckt i sig kanske inte är jätterolig så ger det en förstålse för samhället på något sätt. Utan brytningen av grus skulle vi inte kunna bygga någonting, då all betong och cement härstammar från naturgrus eller krossberg. I Sverige använder vi 10 ton sådana här material per person och år för byggen av hus, vägar, tunnlar osv.


Bilderna är från Kvidninge respektive Lunnom. Sjön på bilden är inte en sjö utan brytgropen som har fyllts med grundvatten sedan man slutade bryta lera. Vattnet är mycket surt (vi testade, ph 3,5). Tidigare stod vattnet högre vilken man kan se på den röda randen, det är järn som fällts ut när man ökat pH-värdet i vattnet (genom tillsats av kalk).

Nu har jag tråkat ut er länge nog :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0